Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Kuracie mäso patrí medzi potraviny, z ktorých môžeme jednoducho vyčariť ľahké jedlo plné živín, ale aj poriadnu kalorickú bombu. Všetko závisí od spôsobu prípravy. Našťastie existuje mnoho zdravých, voňavých a jednoduchých spôsobov prípravy kuracieho mäsa. Čo preferujete vy?

Príprava na pare alebo v parnom hrnci

V súčasnosti ide o veľmi moderný spôsob prípravy. A niet sa čo čudovať, keďže sa považuje za bezpečný, rýchly a zdravý. Mäsko pripravené na pare si zachová vitamíny a navyše ostane lahodné. Tento spôsob prípravy je ideálny, ak varíme aj pre deti (či rovno za ich asistencie), a to nielen pre jeho bezpečnosť, ale aj jednoduchosť. Mäsko iba ochutíme, vložíme do hrnca (dokonca môžeme rovno aj spolu s prílohou), nastavíme časovač a môžeme sa venovať deťom.

Kuracia panvička plná chutí

Rovnako jednoduchá je príprava na panvici, kde je najpodstatnejšie to, aký tuk použijeme. Najvhodnejšie je maslo ghee, husacia alebo bravčová masť, kokosový tuk a pri šetrnom opekaní aj olivový a repkový olej. Vyhnúť sa treba rafinovaným a nekvalitným rastlinným olejom (slnečnicový, kukuričný) a určite žiaden tuk nepoužívať viackrát. Potom sa už fantázii v kombinácii byliniek, korenín a zeleniny medze nekladú.

Varím, varíš, varíme

Varené kura má skôr povesť diétneho a menej chutného jedla, no nemusí to tak byť, ak ho vieme správne skombinovať s inými surovinami. Dĺžka varenia sa líši vzhľadom na veľkosť, no býva to približne hodina. A skúška, či je kuriatko uvarené, je jednoduchá – musí sa dať ľahko oddeliť od kosti, prípadne natrhať. Trhané kuracie mäso môžeme použiť do rizota, krupota, naplniť ním tortillu či pripraviť z neho nátierku. Tu však platí pravidlo, že mäso treba vkladať až do vriacej vody, aby sa v ňom uchovalo čo najviac živín a chuť. Opak platí v prípade, že varíme kurací vývar. Vtedy je žiaduce, aby kura „pustilo“ chuť do vývaru, preto sa dáva do studenej vody.

Je dusenie ešte v móde?

Podobné vareniu je dusenie. Rozdiel je v množstve tekutiny, ktorej pri dusení použijeme menej. Mala by siahať asi do ⅔ objemu pripravovaného jedla, mäso ňou len podlievame a hrniec prikryjeme pokrievkou.

Pečenie je jedným z najvoňavejších variantov

Pečenie môže byť jedným z najvoňavejších spôsobov prípravy kuracieho mäsa, najmä ak použijeme bylinky, ako napríklad rozmarín či šalviu. A je aj pomerne jednoduché. V podstate kuriatko len vložíme do rúry a pečie sa samo. Teplota v rúre by nemala presiahnuť 180 – 200 stupňov. Pri vyššej teplote hrozí riziko vzniku škodlivých látok. Pečené kura sa určite mnohým spája s nedeľným obedom u babičky. Okrem starej dobrej klasiky môžeme siahnuť aj po exotickejších receptoch, ako napríklad po kurati tandoori.

TIP: Na pečené kura má takmer každá gazdiná vlastný recept. Môžete ho piecť aj nasledujúco: najprv 10 minút odkryté pri vyššej teplote – 200 stupňov. Potom znížime teplotu na 180 stupňov a pretočíme ho prsami smerom dole, aby šťava stekala práve do najsuchšej časti kuraťa, a prikryté pečieme ďalších cca 50 – 60 minút. Na záver môžeme ešte zvýšiť teplotu znova na 200 stupňov a odkryté zapiecť do chrumkava posledných 5 – 10 minút. Potom ho vyberieme z rúry a necháme aspoň 10 minút odstáť predtým, ako ho začneme porciovať. Ak pečieme len jednotlivé časti, čas pečenia je o niečo kratší. Kuracie prsia a krídla sa pečú približne polhodinu a stehná cca 40 – 50 minút. A nezabudnite, že polovicou úspechu je výber kvalitných vstupných surovín. Práve preto neváhajte vyskúšať Kura Kráľovské od HSH.

Spoločenská či rodinná aktivita – grilovanie

Zdravšou alternatívou tradičných grilov sú elektrické, plynové grily a kontaktný gril. Mäsku bude chýbať typická „dymová“ chuť, no bude zdravšie. Ak už grilujeme, tak menšie kusy, aby sa kuriatko dobre prepieklo. Vhodné je používať grilovacie tácky, na ktoré ho umiestnite. Základom úspešnej grilpárty je však vhodná príprava. Nezabudnite mäsko namarinovať vo vašej obľúbenej marináde a nechať ho v nej ideálne cez noc.

Poznáte prípravu Air Fry?

Chrumkavé kuracie nugetky alebo hranolky si môžete pripraviť doma aj bez použitia tuku alebo s jeho minimálnym použitím. Potrebujete k tomu teplovzdušnú fritézu s technológiou Air Fry. Vďaka jej použitiu si doma pripravíte zdravú pečenú stravu. Ide to celkom jednoducho. Praktická je aj jej údržba, keď v závislosti od značky môže postačovať umytie vaničky, ktorá disponuje nepriľnavým povrchom. V čom spočíva čaro chrumkavého, ale nie mastného jedla? Zabezpečuje ho cirkulácia rovnomerného prúdenia tepla, ktorá zaručí skvelý výsledok aj v prípade, že ste začínajúce gazdinky. Ak vaše deti obľubujú kuracie nugetky, no vy ako starostlivé maminy chcete zvoliť zdravší variant, určite nesiahnete vedľa, ak dáte šancu príprave prostredníctvom Air Fry.

TIP: V teplovzdušnej fritéze môžete pripraviť rôznorodé chuťovky. Odporúčame vám vyskúšať napríklad mäsové guľky, zemiakovo-syrové krokety, marinované kuracie krídelká či chutné sladké french toasty.

Kuradič na záver:

Ešte predtým, než sa pustíte do varenia, zvážte výber a nákup potrebných surovín. Dôraz by ste mali klásť na pôvod i čerstvosť. Kura Kráľovské ponúka nadštandardnú kvalitu, čerstvosť a lokálny pôvod. Vďaka welfare chovu, ktorý bol zavedený v roku 2010, sú v ňom zachované všetky výživové hodnoty, je nutrične plnohodnotné, má prirodzenú farbu a konzistenciu, neobsahuje rastové hormóny a antibiotiká. Tento chov vystihujú pojmy prosperita a pohoda. Stres je minimalizovaný a kuriatka majú stály prísun vody i krmiva a to sa odzrkadľuje na kvalite mäsa. Nájdete ho v produktových predajniach, nadnárodných reťazcoch a rovnako aj u lokálnych obchodníkov.

Aký spôsob prípravy je váš najobľúbenejší? Dbáte na rýchlosť prípravy alebo vedome volíte zdravšie varianty? Váš názor nás zaujíma, podeľte sa o postrehy a inšpirujme sa navzájom.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.