Poznáte to. Sú chvíle, keď sa nám nechce tráviť hodiny pri sporáku a zašpiniť polovicu kuchynského vybavenia. Ale potom sú aj také, keď by sme dali kráľovstvo za divotvorný hrniec, ktorý uvarí obed sám a za pár minút. Takýto hrniec vám síce neponúkneme, ale máme iný plán, prázdninový. Leto nie je na to, aby sme sa morili s komplikovanými receptmi, ale na to, aby sme strávili čo najviac času vonku v prírode a s rodinou či priateľmi. Lenže aj na chate alebo v kempe sa jesť musí. Vyskúšajte tieto rýchle recepty, ku ktorým nebudete potrebovať nič, len jeden poriadny hrniec.
Kura po grécky
Doplňte kura zemiakmi a všetko uvarte v jednom hrnci. Tento jednoduchý letný a osviežujúci pokrm zvládne aj kuchár začiatočník.
Ingrediencie
- Kura Kráľovské
- 1 kg surových zemiakov
- 4 citróny
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 mrkvy
- 3 jablká
- 3 cibule
- 100 g syra
- petržlenová vňať
- soľ
- čierne korenie
- tymian
- horčica
- 1/8 l olivového oleja
Postup
Jedno väčšie kura rozdelíme na 4 – 5 častí, posolíme, okoreníme a poukladáme na olejom vymastený plech. Z citrónov vytlačíme šťavu, prelisujeme do nej cesnak a zalejeme olivovým olejom. Pridáme trošku soli, korenia a horčicu. Do zmesi pridáme očistené, na plátky pokrájané zemiaky a nadrobno nakrájanú cibuľu. Necháme chvíľu odstáť. Všetko dáme na plech ku kuraťu a dochutíme tymianom. Nakoniec pridáme nakrájanú mrkvu, petržlenovú vňať a jablká. Pečieme pri teplote 200 °C cca hodinu. Pred dokončením posypeme strúhaným syrom.
Kuracie stehná na bylinkách
Ingrediencie
- 6 kuracích spodných stehien
- balík mrazenej zeleniny (prípadne čerstvej podľa výberu)
- cibuľa
- šalvia
- rozmarín
- suché biele víno
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
Postup
V tlakovom hrnci rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja a restujeme na ňom nadrobno nasekaný rozmarín a šalviu. Vložíme kuracie stehná a rovnomerne ich opečieme z obidvoch strán. Osolíme, okoreníme a podlejeme 10 ml bieleho vína, pridáme zeleninu a uzavrieme hrniec. Dusíme 8 minút a potom odstavíme z plameňa. Hrniec otvoríme, počkáme, kým nevyjde para, a pridáme nakrájanú cibuľu, znovu uzavrieme a dusíme ďalších 5 minút. Vypneme oheň, počkáme, až z hrnca vyjde para, mäso so šťavou preložíme na servírovací tanier a okamžite podávame.
Kurací pilaf
Pilaf je jedlo pozostávajúce z ryže. Veľmi často sa varí v Turecku, na Balkáne, v Iráne a v Azerbajdžane je pilaf národným jedlom. Navzdory jednoduchosti ingrediencií je výsledok neuveriteľne chutný.
Ingrediencie
- 500 g kuracích pŕs
- 500 g ryže basmati
- 500 g mrkvy
- 300g cibule
- 2 strúčiky cesnaku (nelúpať)
- hrozienka – malá hrsť
- čierne korenie
- korenie karí
- olivový olej
Postup
Mäso nakrájame na malé kúsky, cibuľu na kocky a mrkvu na tenké kolieska. V hlbšej panvici alebo hrnci opečieme nakrájanú cibuľu, pridáme osolené a okorenené kuracie prsia a podusíme. Na mäso položíme mrkvu, pridáme sušené hrozienka, podusíme 10 minút a potom premiešame. Ryžu opláchneme, pridáme do nej karí, soľ a rovnomerne ju rozložíme na vrstvu mäsa a mrkvy s hrozienkami. Do ryže ,,schováme“ strúčiky nelúpaného cesnaku, ktorý jej dodá jemnú chuť a arómu, a zalejeme horúcou vodou, cca 1 cm nad ryžu. Vrstva ryže by mala mať cca 3 cm. Pri servírovaní posypeme petržlenovou vňaťou.
KuRadič na záver:
- Výhodou jedál z jedného hrnca je, že netreba zvlášť variť prílohu.
- K tomuto typu pokrmu môžeme ponúknuť pečivo – chlieb či chrumkavú žemľu.
- Na prípravu týchto jedál použite Kura Kráľovské a vychutnajte si jeho nezameniteľnú chuť.
- Mäso je správne pripravené, ak sa stehná dajú z kĺbov ľahko vykrútiť.