Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Nie nadarmo vychádzajú kuchárske knihy „kura 100-krát inak“. Kuracie mäso je chuťovo neutrálne, takže sa dá kombinovať s rôznymi ingredienciami, a navyše je jeho príprava jednoduchá a rýchla. Chcete sa blysnúť pred návštevou a zožať pochvalu a obdiv? Vystúpte z ulity a k svojmu obľúbenému receptu na prípravu kuraťa vyskúšajte netradičné prílohy. Nová doba si žiada nové recepty, preto vás pozývame na malý gastronomický výlet.

Vyskúšajte druh ryže, ktorý ste ešte neochutnali

Viete, že existuje až 1200 druhov ryže? Najznámejšia a najčastejšie používaná v našich končinách je ryža biela dlhozrnná, v tesnom závese nasleduje ryža dlhozrnná parboiled. Potom guľatozrnná, basmati, jazmínová, červená, hnedá, čierna, divá – indiánska, arborio a mnoho ďalších. Ryža je jednou z najstarších pestovaných obilnín a vyznačuje sa dobrou stráviteľnosťou. Neobsahuje takmer žiadne tuky, lepok ani cholesterol. Má málo bielkovín, ale zato veľa škrobu. Konzumácia ryže znižuje krvný tlak, prospieva pri črevných problémoch a liečbe žlčníka, vývar z ryže pomáha pri vysokých teplotách a zápaloch.

Nelúpané druhy sú zdrojom nerozpustných vláknin, minerálnych látok a vitamínov skupiny B a E. Prírodná ryža natural či hnedá má odstránenú šupku, ale klíček je zachovaný, preto obsahuje množstvo vitamínov – B1, B2, B6, E –, fosfor, horčík, vápnik, ale aj viac tuku. Varí sa asi 30 minút do stavu „al dente“. Leštená biela ryža je bez šupky a klíčkov. Je síce trvanlivejšia, ale neobsahuje toľko minerálnych látok a vitamínov. Podľa dĺžky zrna sa ďalej delí na dlhozrnnú, strednozrnnú a guľatozrnnú.

Divá – indiánska – ryža nie je ryžou

Divá ryža, nazývaná aj indiánska ryža, je z botanického hľadiska travina príbuzná ryži. Rastie prirodzene v plytkých vodách kanadských jazier aj v Ázii a získava si čoraz väčšiu popularitu. Indiánska ryža je bohatá na bielkoviny, aminokyselinu lyzín, vlákninu, je zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu C a kolagénu. Neobsahuje lepok ani sodík a je vhodná pre celiatikov. Medzi jej ďalšie zdravotné benefity patrí schopnosť stimulovať rast a obnovu tela, zlepšuje stav srdca, spomaľuje príznaky starnutia, chráni pred niektorými chronickými ochoreniami, optimalizuje proces trávenia, posilňuje kosti a imunitný systém, podporuje chudnutie, slúži ako prevencia pred hemoroidmi. Vzhľadom na vyššiu cenu si ju môžete pripraviť pri slávnostnejších príležitostiach alebo ju miešajte s hnedou ryžou.

Moderný hummus

Hummus je pokrm levantského pôvodu (oblasť Libanonu). Ide o kašu či dip z vareného roztlačeného cícera zmiešaného s tahini (sezamová pasta), olivovým olejom, citrónovou šťavou, so soľou a s cesnakom. Je obľúbený v oblasti Stredného východu, ale používa sa celosvetovo. Hummus obsahuje veľké množstvo železa, vitamínu C, kyseliny listovej a vitamínu B6. Vďaka cíceru má vysoký obsah proteínov a vlákniny.

Ako každé strukovinové jedlo, aj hummus dokáže rýchlo zasýtiť, je teda výborným spoločníkom pri redukčných diétach. Pomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu, prečistiť telo a zlepšiť trávenie, normalizuje hladinu cukru v krvi. Má vynikajúci účinok pri budovaní svalstva, harmonizuje nervovú sústavu, neobsahuje lepok. Hummus je chutný ako hlavné jedlo, predjedlo, ako príloha ku grilovaným zeleninovým i mäsovým jedlám alebo ako bezlepková prísada do omáčok.

Fermentovaná zelenina podporí imunitu

Typickým príkladom fermentovanej potraviny, ktorá je vďaka vysokému obsahu vitamínu C prínosom pre ľudské zdravie, je kvasená kapusta. Fermentácia, čiže kvasenie, zvyšuje podiel vitamínov a minerálov a navyše pomáha ich množeniu (predovšetkým vitamínu C a vitamínom zo skupiny B vrátane kyseliny listovej). Kvasené jedlo zlepšuje trávenie, posilňuje črevá a imunitu, čím zabraňuje množeniu viróz, alergií, kožných problémov a dokonca neznášanlivosti lepku.

Fermentáciou si pripravíte vynikajúcu a zdravú zeleninu, ale aj suché plody, najmä obilniny a strukoviny vrátane quinoy, ryže, pohánky, orechov, šošovice či fazule. K zdarnému výsledku vám postačí nepoškodená sklenená, keramická či kameninová nádoba, gumička na tesnenie, voda (bez chlóru alebo prevarená) a soľ. Dajte prednosť morskej alebo horskej soli – pomáhajú chrániť zeleninu pred kvasinkami a hnilobnými baktériami, kým sa nevytvorí dostatok baktérií kyseliny mliečnej. Soľ s obsahom jódu bráni množeniu fermentačných mikroorganizmov. Väčšinou sa používa 15 – 20 g soli na 1 kg zeleniny. Zeleninu môžete postrúhať alebo ponechať väčšie kúsky, dochucovať guľôčkami čierneho korenia, rascou. Zaujímavou pomôckou, ako zabrániť prístupu vzduchu a kazeniu, je pridať na povrch vrstvu olivového oleja.

Recept na šafranovú ryžu s kuraťom a paprikou

Šafran, tymian a citrónová šťava zmenia rýchle „rizoto“ na voňavé indické birjání. Vzácny šafran má výnimočné antioxidačné účinky, vysoký obsah karotenoidov, vitamínu B1 a B2. Jedlu dodá krásnu farbu, vôňu a vynikajúcu chuť. Navyše pozitívne ovplyvňuje trávenie.

Suroviny (4 porcie):

  • štipka šafranu (cca 12 nitiek)
  • 6 lyžíc teplej vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 600 g kuracích pŕs z HSH
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • červená paprika
  • šťava z jedného citróna
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 130 ml hydinového vývaru
  • 250 g ryže basmati
  • soľ, tymian, čierne korenie podľa chuti

Postup:

Šafran zalejeme teplou vodou a nitky pomocou lyžičky postláčame, aby sa rýchlejšie uvoľnilo farbivo a vôňa. Cibuľu nakrájame na plátky, cesnak jemne nasekáme, papriku očistíme a nakrájame na tenké prúžky. V hrnci rozpálime olej, vsypeme kuracie mäso nasekané na rezance a osmažíme zo všetkých strán. Vyberieme a uchováme v teple. V tom istom hrnci osmažíme cibuľu a cesnak, posypeme tymianom a prilejeme citrónovú šťavu. Znížime teplotu a pridáme papriku. Smažíme 5 minút, potom zalejeme vínom i vývarom, osolíme, okoreníme a vrátime do hrnca mäso. Varíme asi 6 minút. Medzitým uvaríme ryžu, prisypeme ju k mäsu a pokvapkáme šafranovým výluhom. Nemiešame, prikryté varíme 3 minúty.

Vedeli ste, že…?
Ak chcete výrazne obmedziť obsah arzénu v ryži, namočte ju deň vopred a následne varte v nadbytku vody v pomere 1 : 6. Obsah anorganického arzénu tak znížite o 40 až 60 %. Ideálne je počas varenia ryžu ochutnať, avšak nemiešať. Ryža rovnako ako cestoviny by sa nemala variť domäkka či do rozvareného stavu – zvyšuje sa tým jej glykemický index. Uvarte ju „al dente“.

Ak vás zlákal náš gastronomický výlet za exotikou, tak už viac neváhajte, popustite uzdu fantázii a pripravte si k svojmu obľúbenému kuraťu novú, zaujímavú prílohu. Využite netradičné kombinácie a odvážne postupy spracovania. Vždy majte na pamäti, že kvalita a čerstvosť surovín sú základnými požiadavkami na autentický zážitok.

KuRadič na záver:

  • Pri šafrane si dajte pozor na dávkovanie – pri použití nadmerného množstva (nad 10 g) má jedovaté účinky.
  • Sezam obsiahnutý v paste tahini je výdatným zdrojom vápnika (až 96 mg/100 g), čo je viac, ako poskytuje mlieko.
  • V zimnom období si doprajte fermentované produkty vo vyšších dávkach. Telu dodajú vitamíny a podporia imunitný systém.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.