EN
Je toho viac

Mäso pohodových kurčiat je zdravšie a chutnejšie

Priemyselný veľkochov

Cieľom priemyselných chovov je produkovať čo najviac mäsa, mlieka a vajec za čo najnižšie náklady. Výrobky sa síce dostanú k širokej verejnosti, no doplácajú na to zvieratá. Často sú im odopierané ich prirodzené potreby a zažívajú fyzickú bolesť aj psychickú nepohodu. Veľa počúvame aj o dopovaní a kŕmení nekvalitnými kŕmnymi zmesami, mäsokosťou, či rybokostnými múčkami.

Za vytvorenie lepších podmienok pri chove kuriat sa angažuje množstvo organizácií, ako napríklad Únia hydinárov Slovenska, medzinárodná organizácia COPA-COGECA, ale aj samotná vláda SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, či Európska únia. Nejde totiž len o zdravie zvierat, ale aj konzumentov.

Životné podmienky chovu hydiny vo veľkej miere ovplyvňujú kvalitu a chuť mäsa, ktoré konzumujeme. Aj preto je čoraz väčší dopyt po naozaj kvalitných produktoch.

Podľa prieskumu medzinárodného projektu Vyšehrad, ktorý prebehol medzi zákazníkmi  dvanástich obchodných reťazcov, je až 57 % spotrebiteľov ochotných priplatiť si za „welfare friendly“ potraviny.

 

Welfare chov

Ide takpovediac o „veľmi férový chov“. Či už na strane chovateľa a jeho filozofie, ale aj na strane pohodového života kuriat. Práve vďaka welfare chovu ako konzumenti získavame každodennú možnosť nákupu chutného a zdravého kuracieho mäsa, ktoré je bežne dostupné v predajných sieťach.

Podmienky chovu welfare (z angličtiny blahobyt, prosperita, pohoda) majú niekoľko striktných zásad:

  • priestor, kde sa kurence budú chovať musí byť obsadený jednorazovo do 24 hodín,
  • zaťaženie podlahovej plochy môže dosiahnuť maximálne 30 kg/m2,
  • pripravená podstielka musí mať hrúbku minimálne 10 cm,
  • kŕmenie a napájanie je zabezpečované nonstop,
  • krmivo a voda musia byť prístupné naraz pre 70 % kureniec,
  • dĺžka výkrmu kurčiat nesmie byť kratšia ako 40 dní,
  • je zabezpečený teplotný komfort v podobe minimálnych teplotných výkyvov,
  • majú svetelný režim – striedanie dňa a noci.

Na slovenských farmách je výhradne v takýchto podmienkach chované napríklad Kura Kráľovské od spoločnosti HSH s.r.o.

Keď kura nie je chované na rastových hormónoch a antibiotikách, ale na naturálnych krmivách, jeho svalstvo je prirodzene vyvinuté. Welfare chov totiž berie ohľad na živý organizmus a najmä rovnováhu vo vývoji orgánov, tela, kostry aj peria. Kurence, ktoré sú takto chované majú priestor, netlačia sa na seba, majú neustály prístup ku krmivu a k vode, a vďaka striedaniu dňa a noci im je dopriaty aj odpočinok. Kura nezažíva stres, má dostatok potravy, žije si doslova kráľovsky.

 

Ako je to v obchodoch

Z prieskumu Únie hydinárov Slovenska v roku 2014 vyplynulo, že podiel slovenského hydinového mäsa na pultoch obchodov oproti predošlému roku klesol z pôvodných 54,57 % o tri percentá. Na druhej strane, podiel domácich hydinových výrobkov stúpol zo 67,2 % na 73,3 %.

Ankety medzi spotrebiteľmi zase ukazujú záujem spotrebiteľov podporovať domáci trh a kupovať domáce výrobky.

Máme na výber. Či budeme jesť mäso z kureniec, ktoré počas života trpeli, boli dopované a kŕmené nekvalitnými zmesami, a zároveň tak podporíme aj takýto chov, alebo radšej budeme v obchodoch hľadať kura z welfare chovu, ktoré je nielen slovenské, cenovo dostupné, ale aj kvalitné a najmä chutné.

 

KuRadič (užitočné rady na záver)

  • kura z welfare chovu = kura pohodové, zdravé, chutné
  • welfare kura nesmie byť kŕmené menej ako 40 dní (bežne sú na trhu kurčatá s kratšou dobou výkrmu)
  • pri kúpe kuraťa je biela farba mäsa znakom nekvality – kvalitné kura má žltú, prípadne žltoružovú farbu a je bez akejkoľvek vône