Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Jedlo hrajúce chuťami a farbami, ktoré sa stáva čoraz modernejším pre všetky vekové kategórie. Reč je o poké bowl alebo poké miske, do ktorej si môžete dať naozaj čokoľvek, na čo práve máte chuť – od zeleniny cez mäso, strukoviny, šalát, rôzne dipy až po cibuľku opraženú do chrumkava.

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že na prípravu poké misky potrebujete veľa surovín, opak je pravdou. Toto jedlo je vďačné práve preto, že naň môžete použiť čokoľvek, čo máte v chladničke – zvyšky kuracieho mäsa, zeleniny, ryže, semienka a pod. –, a vyhnúť sa tak nepopulárnemu vyhadzovaniu vzácneho jedla.

Vedeli ste, že…?
Tento populárny pokrm pochádza z Havaja a slovo „poke“ po havajsky znamená „kúsok“ alebo „ukrojiť“. Jeho najtradičnejšia verzia obsahuje surového lososa alebo tuniaka a sushi ryžu.

Práve pre tých, ktorí sa boja surovej ryby, je skvelou alternatívou kuracie mäso. Jeho príprava je veľmi rýchla a jednoduchá a celý pokrm tak máte pripravený doslova do pár minút. Čerešničkou poké misky je dip, ktorý si pripravíte doma podľa vlastnej chuti.

Na jednu poké misku (pre jednu osobu) budete potrebovať:

• 50 g sushi ryže v surovom stave
• 30 g fazuliek edamame
• 1 reďkovku
• 1 kus kuracích pŕs od HSH
• 1 nastrúhanú mrkvu
• 1/6 šalátovej uhorky nakrájanej na kocky
• ½ ČL farebného sezamu
• ¼ hrnčeka nastrúhanej červenej kapusty
• soľ
• nori riasy (nemusí byť)
• olivový olej
• štipku mletého čierneho korenia
• štipku mletej červenej papriky

Na majonézový dip „sriracha“:

• ¼ hrnčeka majonézy
• 1 plytkú PL sriracha omáčky (kúpite v ázijských potravinách alebo vo väčších supermarketoch)
• 2 ČL citrónovej šťavy
• 1/3 strúčika cesnaku
• soľ na dochutenie

Postup:

Sushi ryžu uvaríme podľa návodu na obale. Kým sa ryža varí, pripravíme si kuracie prsia, ktoré umyjeme a nakrájame na rezančeky. Dáme na panvicu s olivovým olejom, osolíme, okoreníme a restujeme, kým nie je mäso mäkké a zlatisté, cca 10 minút.

Ďalej si pripravíme zvyšné suroviny tak, aby boli v stave podľa rozpisu surovín (nakrájané, nastrúhané…). Nori riasy nožnicami nastriháme na tenké, asi štvrťcentimetrové pásiky.

Príprava misky: Uvarenú ryžu dáme naspodok. Zvyšné suroviny ukladáme postupne na ryžu, každá surovina nech má svoj „kútik“ a v strede môžeme nechať miesto na upečené kuracie mäso.

Dip si pripravíme zmiešaním všetkých surovín a polejeme ním jednotlivé suroviny v poké. Na záver dozdobíme nastrihanými riasami a posypeme farebným sezamom.

Teraz je vaša kuracia poké miska hrajúca farbami hotová a pripravená na konzumáciu.

Prajeme vám dobrú chuť.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.