Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

V čase letných grilovačiek je okrem tradičných klobások a špekáčikov čoraz viac obľúbené marinované kuracie mäso. Namiesto bežných marinád môžete vyskúšať trochu exotiky a na tanieri vycestovať za svetovou gastronómiou.

Kuracia tikka masala

Kura na indický spôsob má veľa podôb a jednou z nich je aj obľúbená kuracia tikka masala. Pod týmto názvom sa skrývajú dva recepty a ich príprava je jednoduchá. Najskôr si na grile urobte marinované kuracie kúsky tikka, a ak vám mäso zvýši, pripravte si k nemu hustú omáčku masala. V čase letného ničnerobenia skutočne variabilný recept.

Kuracia tikka

  • 750 g Kráľovských kuracích pŕs bez kosti alebo Kráľovské kuracie stehno horné vykostené
  • 150 g bieleho smotanového jogurtu
  • 1 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL mletého čili
  • 1 ČL mletého koriandra
  • šťava z 1/2 citróna
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ

Mäso nakrájajte na väčšie kusy. Zázvor nastrúhajte, cesnak pretlačte a všetky suroviny na marinádu zmiešajte. Obaľte v nej kuracie kúsky a nechajte marinovať cez noc v chladničke. Vyberte 2 – 3 hodiny pred grilovaním. Na ľahšiu manipuláciu kuracie kúsky napichnite na kovový ražeň. Grilujte z oboch strán spolu 10 – 12 minút.

-kuracie-kusky-salat-tanier

Omáčka masala

  • grilované kuracie kúsky
  • 2 PL oleja
  • 2 veľké cibule
  • 1/2 ČL čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 toboliek kardamómu
  • 2 ČL korenia garam masala
  • 2 ČL mletého koriandra
  • čerstvé čili papričky (podľa chuti)
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 6 PL paradajkového pyré
  • 4 PL horúcej vody
  • 1/2 ČL cukru
  • 1/2 ČL soli
  • koriandrová vňať

Cibuľu nakrájajte na plátky a opečte na oleji dohneda. Pridajte pretlačený cesnak a nastrúhaný zázvor, minútu opečte. Vložte nasekané čili papričky a korenie – kardamóm, koriander a garam masala –, znova opečte asi minútu. Pridajte soľ, cukor, horúcu vodu a paradajkové pyré. Postupne prilejte smotanu, priveďte k varu a varte na miernom ohni 10 minút. Na záver pridajte kúsky grilovaného mäsa a chvíľu poduste.

KuRadič na záver:

  • Mäso môžete namarinovať 1 – 2 dni vopred, vďaka čomu bude jemnejšie a lahodnejšie.
  • Ak pripravujete jedlo aj pre deti, čili papričky v recepte vynechajte.
  • Kuracie tikka masala podávajte s ryžou basmati alebo indickými plackami.

Recept pripravila foodblogerka Ela Krídlová – https://www.zosrdcadohrnca.sk/

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.