V čase letných grilovačiek je okrem tradičných klobások a špekáčikov čoraz viac obľúbené marinované kuracie mäso. Namiesto bežných marinád môžete vyskúšať trochu exotiky a na tanieri vycestovať za svetovou gastronómiou.
Kuracia tikka masala
Kura na indický spôsob má veľa podôb a jednou z nich je aj obľúbená kuracia tikka masala. Pod týmto názvom sa skrývajú dva recepty a ich príprava je jednoduchá. Najskôr si na grile urobte marinované kuracie kúsky tikka, a ak vám mäso zvýši, pripravte si k nemu hustú omáčku masala. V čase letného ničnerobenia skutočne variabilný recept.
Kuracia tikka
- 750 g Kráľovských kuracích pŕs bez kosti alebo Kráľovské kuracie stehno horné vykostené
- 150 g bieleho smotanového jogurtu
- 1 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 ČL mletého čili
- 1 ČL mletého koriandra
- šťava z 1/2 citróna
- 2 PL olivového oleja
- soľ
Mäso nakrájajte na väčšie kusy. Zázvor nastrúhajte, cesnak pretlačte a všetky suroviny na marinádu zmiešajte. Obaľte v nej kuracie kúsky a nechajte marinovať cez noc v chladničke. Vyberte 2 – 3 hodiny pred grilovaním. Na ľahšiu manipuláciu kuracie kúsky napichnite na kovový ražeň. Grilujte z oboch strán spolu 10 – 12 minút.
Omáčka masala
- grilované kuracie kúsky
- 2 PL oleja
- 2 veľké cibule
- 1/2 ČL čerstvého nastrúhaného zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 6 toboliek kardamómu
- 2 ČL korenia garam masala
- 2 ČL mletého koriandra
- čerstvé čili papričky (podľa chuti)
- 250 ml smotany na šľahanie
- 6 PL paradajkového pyré
- 4 PL horúcej vody
- 1/2 ČL cukru
- 1/2 ČL soli
- koriandrová vňať
Cibuľu nakrájajte na plátky a opečte na oleji dohneda. Pridajte pretlačený cesnak a nastrúhaný zázvor, minútu opečte. Vložte nasekané čili papričky a korenie – kardamóm, koriander a garam masala –, znova opečte asi minútu. Pridajte soľ, cukor, horúcu vodu a paradajkové pyré. Postupne prilejte smotanu, priveďte k varu a varte na miernom ohni 10 minút. Na záver pridajte kúsky grilovaného mäsa a chvíľu poduste.
KuRadič na záver:
- Mäso môžete namarinovať 1 – 2 dni vopred, vďaka čomu bude jemnejšie a lahodnejšie.
- Ak pripravujete jedlo aj pre deti, čili papričky v recepte vynechajte.
- Kuracie tikka masala podávajte s ryžou basmati alebo indickými plackami.
Recept pripravila foodblogerka Ela Krídlová – https://www.zosrdcadohrnca.sk/