Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Knihy sú potravou pre našu dušu

Lúskanie písmeniek jedno za druhým bolo pre nás v detstve jednou z najväčších výziev. Keď sme to zvládli, otvoril sa nám svet plný fantázie, vedomostí, krásnych myšlienok a vzdelania. Jan Amos Komenský, učiteľ národov, sa raz vyjadril: “Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom.” Knihy sú jednoducho potravou pre  dušu.  A tie, ktoré sú plné najrozličnejších receptov, často aj lákadlom pre telo.

 

Pre našich najmenších

Láska ku knihám sa pestuje už od útleho veku. Hoci deti ešte k sporákom nepúšťame, detské rozprávkové knižky sa kuriatkami len tak mihajú. Malých čitateľov zaujmete napríklad obrázkovými knižočkami O kuriatku z dvorčeka či Žlté kuriatko. Alebo kto by už len nepoznal rozprávku O kohútikovi a sliepočke? Nájdete ju v knihe Riekanky, pesničky a rozprávky. Pre väčších, čo radi objavujú svet, odporúčame knižku Z hrnca do rozprávky. Okrem jednoduchých kuchárskych receptov je plná poučných príbehov o výžive.

 

Domáce aj svetové

Mnohé známe osobnosti zo sveta divadla, módy, umenia či politiky sa vedia šikovne obracať s vareškou v ruke. Niektorí z nich sa podelili o svoje kuchárske tajomstvá s čitateľmi. Napríklad prvá dáma slovenskej módy Lýdia Eckhardt. Hriešne dobre varí a vo svojej knihe Navarme si úspech (kniha nielen o varení) nám prezradila okrem iného aj recept na exotické kuracie prsia v citrónovej omáčke. Ak sa chcete inšpirovať profesionálnymi kuchármi, skúste siahnuť po knihách krásnej Nigelly Lawsonovej (napr. Lákavé talianske inšpirácie) či svetoznámeho Jamieho Olivera. Počuli ste už o Julii Childovej? Jej kniha Umění francouzské kuchyně  je považovaná za bibliu kulinárskeho umenia. Ponúka 524 receptov, detailné rady, ako správne používať jednotlivé suroviny či ingrediencie, ako jedlo zladiť s prílohami a nápojmi atď. Kniha už viac ako štyridsať rokov slúži ako bohatý zdroj poučenia a inšpirácie gurmánom celého sveta. Julia Childová ako jedna z najväčších znalkýň francúzskych receptov, americká spisovateľka a známa televízna osobnosť dokonca svojím životom inšpirovala tvorcov filmu Julie & Julia, v ktorom si hlavnú rolu zahrala jedinečná herečka Meryl Streepová.

Hľadáte niečo slovenské? Máme pre vás Tatry na tanieri. Je to kniha plná prepojení prírodných krás a dobrého jedla, čo podčiarkujú skvelé fotografie.

 

Dnes varíš ty!

Radi varíte vo dvojici? Varenie je zábava, o tom vedia aj dvojica Horecká a Horecký. Spoločne napísali knihu receptov Kuchárska kniha pre dvoch. A je tu aj niečo špeciálne pre tých, čo si neustále pletú kapustu, kel a zelí. Siahnite po jedinečnej knihe Kuriatko v kastrůlku. Je to česko-slovenský a slovensko-český (občas aj) výkladový slovník gastronómie. Dešifrovanie receptov v českom jazyku bude pre vás s touto knihou hračka. Obsahuje špecializovanú slovnú zásobu, ktorá súvisí s potravinami, nápojmi a kulinárskymi špecialitami slovenskej a českej národnej kuchyne.

 

Knihy o kurati

 

Zdravý životný štýl

Kuracina je súčasťou racionálneho stravovania. Objavuje sa na tanieroch ľudí, ktorým záleží na vyváženom a zdravom jedálničku, ako aj u tých, ktorí majú v úmysle schudnúť.  Toto diétne mäso sa vo veľkom kombinuje so zeleninovými šalátmi či dochucuje bylinkami.  Ak chcete radu, ako používať bylinky a koreniny v domácich podmienkach, je tu pre vás Babičkina lekáreň nad zlato. Dozviete sa z nej cenné informácie o liečivých rastlinách, ktoré sú významnými pomocníkmi pri prevencii ochorení, zvyšovaní imunity organizmu a odstraňovaní následkov chorôb.

 

Do you speak english?

Mnohí čitatelia dávajú prednosť knihám v pôvodnom jazyku. Áno, aj kuchárske knihy si môžete vybrať v angličtine. Určite poznáte svetoznámeho šéfkuchára Gordona Ramsayho. Pripravil skvelú knihu Ultimate home cooking – Breakfast Lunch Dinner, ktorá je plná inšpiratívnych receptov a fotografií. Jeho pravidlá na prípravu jedla sú jednoduché – varenie doma má byť jednoduché a rýchle, jedlo delikátne. Ako on sám hovorí: „ Ak si myslíte, že doma nemôžete uvariť skvelé jedlo, zamyslite sa ešte raz. Dokážem vám, že akokoľvek ste zaneprázdnení, stále je možné uvariť si ohromujúce jedlo.“

 

Skôr ako vkročíte do kníhkupectva

V kníhkupectve sa pri listovaní kníh vystavujete veľkému riziku vlčieho hladu. Pri jednotlivých receptoch sa nachádzajú prekrásne detailné fotografie jedál, nad ktorými vám určite potečú sliny. Radšej si pred odchodom do obchodu doprajte kúsok šťavnatého kuriatka, bude sa vám ľahšie nakupovať. Vieme to zo svojich skúseností.

 

Kráľovská hostina

Ak sa vám nechce pátrať po knihách v kníhkupectvách či surfovať na internete v snahe nájsť nejaký originálny recept, máme pre vás ešte jeden tip. Knihu s názvom Kráľovská hostina. Obsahuje viac či menej tradičné recepty z hydiny (najmä kuraciny) spolu s tajnými tipmi špičkového šéfkuchára Vladimíra Morochoviča (verejnosť ho pozná najmä z relácie Teleráno). Je všeobecne známe, že kuracie mäso možno pripraviť na množstvo spôsobov. Receptov je neúrekom, hlavne ak  sa zapojí trocha fantázie. Kuracina patrí k najpredávanejším druhom mäsa vo svete. Chutí nám dusené, pečené, vyprážané, soté, v polievke, paštétach, terine, šaláte, klobáse, burgeri, šunke, saláme, perkelte, paprikáši i na grile. Obľubujeme ho pre jeho diétnosť a ľahkú stráviteľnosť, rýchlu a jednoduchú prípravu, výbornú chuť. V knihe Kráľovská hostina nájdete nielen krásne fotografie, ale i vynikajúce recepty (napr. Hydinová točená na karamelovej cibuli a čiernom pive, Kura Kráľovské s gurmánskou plnkou, Medovo-limetkové špízy na kukuričnej polente, Kuracia roládka so špenátovými rezancami) a dostanete aj niekoľko kuracích rád.  Túto knihu si môžete zdarma stiahnuť na webe www.kralovskyrecept.sk.

 

KuRadič na záver:

  • Kuchárska kniha je praktická, pretože v nej môžete kedykoľvek nalistovať svoj obľúbený recept označený záložkou. Navyše sa s ňou dá ľahšie manipulovať na kuchynskej doske ako s notebookom, ktorý musíte až príliš chrániť pred tekutými prísadami do pripravovaného jedla.
  • Knihy sú ideálnym darčekom počas celého roka. Kuchárske knihy potešia každú gazdinku aj kulinára.
  • V súčasnosti môžete nájsť na pultoch predajní vskutku veľké množstvo kníh s tematikou jedla a stolovania. Ak sa trápite denne  s tým, čo uvariť a všetko sa vám zdá už všedné, prípadne neviete, čím by ste mohli zaujať svojich hostí,  stačí zájsť do kníhkupectva. Otvorí sa vám svet domácej i svetovej kuchyne a o „chutnú“ inšpiráciu sa postarajú stránky plné výborných receptov, skvelých rád i lákavých fotografií.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.