EN
Je toho viac

Exotická polievka z Kuraťa Kráľovského

Vycestovať za skvelým gastronomickým zážitkom nebolo nikdy jednoduchšie! Alebo? Na túto dovolenkovú destináciu nepotrebujete ani platný pas, stačí trochu času v kuchyni a zopár voňavých surovín. Pretože v pohodlí domova si môžete navariť fantastickú kokosovú polievku úplne od základu.

Na jej prípravu budete potrebovať kurací vývar. Uvariť sa dá aj v predstihu, najlepší je však domáci a z poctivého kuraťa. Ak použijete Kura Kráľovské, oddeľte kuracie prsia, ktoré neskôr využijete na samotnú exotickú kokosovú polievku. Je taká dochutená a sýta, že poslúži ako kompletný obed či večera. Podľa chuti si môžete pridať aj zeleninu či ryžové rezance.

Na kurací vývar:
• 1 Kura Kráľovské
• 1 šalotka
• 2 mrkvy
• 2 – 3 stonky stonkového zeleru

Na kokosovú polievku:
• 2 kuracie prsia z Kuraťa Kráľovského
• 1,2 l kuracieho vývaru
• 1 PL kokosového oleja
• 1 – 2 strúčiky cesnaku
• čili paprička
• 3 cm kúsok galgana (galganový koreň) alebo zázvoru
• 1 ks citrónovej trávy
• 1 PL červenej kari pasty
• 200 g šampiňónov
• 500 ml kokosového mlieka
• 2 PL rybacej omáčky
• 1 PL trstinového cukru
• 2 – 3 PL limetkovej šťavy
• 2 – 3 ks mladej cibuľky
• čerstvý koriander

Kurací vývar:
Najprv uvaríme kurací vývar. Môžeme si ho pripraviť v predstihu. Použijeme ho ako základ do našej exotickej polievky. Kura Kráľovské naporciujeme. Oddelíme kuracie prsia, ktoré použijeme neskôr. Zvyšok kuraťa dáme variť do hrnca spolu s 3 l vody. Keď sa vytvorí pena, pozbierame ju a odoberieme. Pridáme očistenú šalotku, mrkvu a stonkový zeler. Varíme 3 hodiny na miernom ohni, kým získame silný vývar. Na záver ho precedíme.

Exotická kokosová polievka:

Na samotnú kokosovú polievku v hrnci roztopíme kokosový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu, čili papričku, nasekanú citrónovú trávu, postrúhaný galgan alebo zázvor a cesnak. Nakoniec pridáme aj červenú kari pastu a za stáleho miešania opekáme, kým cibuľa zmäkne. Zalejeme kuracím vývarom a privedieme do varu. Varíme asi 30 minút. Pridáme kokosové mlieko, kuracie prsia a nakrájané šampiňóny. Povaríme, pridáme rybaciu omáčku, lyžicu trstinového cukru a limetkovú šťavu. Podľa chuti dosolíme. Kuracie prsia vyberieme a nakrájame. Polievku servírujeme s nasekanou koriandrovou vňaťou a mladou cibuľkou. Môžeme ešte dochutiť limetkovou šťavou. Želáme vám dobrú chuť!