Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Čakáte hostí a nie ste si istí, čím by ste im ulahodili, alebo sa vám nechce púšťať do náročného a neodskúšaného receptu, aby ste nepohoreli? Pečené kura s pestrofarebnou zeleninou neurazí azda nikoho. A navyše, všetko pripravíte do hodinky na jednom plechu, takže do receptu sa pokojne môžu pustiť aj zaneprázdnené gazdinky.

Ako začať?

Začnime tým, že na prípravu receptu si vyberiete Kura Kráľovské. Firma HSH, ktorá sa porážaním hydiny a jej predajom zaoberá 27 rokov, dosahuje kvalitu svojich produktov prostredníctvom špeciálneho chovu, ktorý je známy pod názvom WELFARE. Už od roku 2010 uplatňuje jeho zásady, čím garantuje dobré životné podmienky pre kurence. Tento chov vystihujú najmä pojmy prosperita a pohoda. Minimalizuje sa možný stres a to sa odzrkadľuje na vynikajúcej kvalite mäsa. Ak teda siahnete po tejto kvalitnej a lokálnej surovine, môžete si byť istí, že výsledok vášho varenia bude stáť za to.

Nastavíme si rúru na 220 °C. Plech alebo pekáč môžeme, ale nemusíme vymastiť (olejom, masťou, maslom), prilejeme 1 – 2 dcl vody. Ak sme si kúpili kura naporciované – napríklad len celé stehná, krídla či kuracie horné alebo spodné stehná (možností je mnoho) –, tak jednotlivé kúsky posolíme, okoreníme, ochutíme bylinkami z oboch strán a položíme na plech. Ak ste si zvolili Kura Kráľovské v celku, rovnako je potrebné ho osoliť, okoreniť alebo ochutiť bylinkami. Korenie a bylinky môžete dať aj pod kožu kuraťa. Následne môžeme priklopiť pekáč s kuraťom ďalším pekáčom, prípadne druhým plechom na pečenie či alobalom. Pečieme 30 – 40 minút, potom alobal odstránime a dopečieme ďalších 15 – 20 minút odkryté. Samozrejme, je dôležité mäso sledovať počas celého procesu pečenia. Každá rúra je predsa iná. Každá správna gazdiná by mala vedieť odhadnúť ideálnu teplotu aj dĺžku pečenia v závislosti od možností vlastnej kuchyne.

TIP: Podlievanie kuraťa v priebehu pečenia je možné vypečenou šťavou, vývarom, horúcou vodou, pivom, vínom či zvyšnou marinádou.

Správny moment, keď je kura hotové

Spôsobov, ako zistiť, či je kura už hotové, existuje hneď niekoľko. Babičky radia skúsiť po 40 minútach oddeliť krúživým pohybom stehennú kosť od kuraťa. Ak to ide, máte hotovo. Vyplatí sa aj prerezať stehno až ku kosti a presvedčiť sa, či mäso nie je vnútri ružové. Dobre poslúži aj kuchynský teplomer, ktorý zapichneme dovnútra – kuracie mäso by malo mať vnútornú teplotu 80 °C, na prsiach 75 °C.

Vyskúšajte niečo nové

Ak si chcete ušetriť množstvo riadu a neviete sa rozhodnúť, akú prílohu zvoliť k pečenému kuraťu, skúste recept na briam – grécku pečenú zeleninu. Môžete ju upiecť samostatne, ale aj spoločne s kuraťom.

Briam je tradičný grécky veľmi chutný a jednoduchý recept na ľahkú a pestrú zeleninu pečenú v rúre. Briam je jedlo veľmi variabilné – ide skôr o princíp než o presný recept. Pokiaľ namiesto passaty (univerzálny rajčinový pretlak) použijete ďalšie čerstvé paradajky a zmes podlejete napríklad trochou bieleho vína, pokrm bude jednako skvelý. Pomer zeleniny a jej druhy môžete všelijako upravovať a meniť podľa svojich preferencií alebo podľa toho, čo kuchyňa dala. Briam sa podáva ako samostatný pokrm so syrom feta a s chlebom, ale aj ako skvelá príloha ku grilovanému či pečenému mäsu. Odporúčame vám ochutnať ho v kombinácii s Kuraťom Kráľovským.

Suroviny (6 porcií):

  • 150 ml extra panenského olivového oleja
  • veľký baklažán
  • veľká cibuľa alebo 3 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 800 g zemiakov
  • 6 ks stredne veľkých paradajok
  • 12 ks cherry paradajok
  • 5 ks malých cukiet
  • 2 mrkvy
  • červená paprika
  • zelená paprika
  • žltá paprika
  • hrsť zelených fazuľových strukov
  • 300 g paradajkovej passaty di pomodorro/paradajkového pretlaku
  • lyžica sušeného oregana
  • 1/2 zväzku hladkolistej petržlenovej vňate
  • vetvička čerstvého rozmarínu
  • morská soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Postup:

Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Plátky baklažánu osmažíme na olivovom oleji dozlatista, vyberieme a preložíme do misy. Cibuľu a cesnak nakrájame na tenké plátky a takisto osmažíme na olivovom oleji, pridáme k baklažánu. Zemiaky nakrájame na kocky, veľké paradajky na tenké plátky, malé ponecháme v celku, mini cuketu nakrájame na plátky. Všetku zeleninu vrátane zemiakov naukladáme na plech, prelejeme paradajkovým pretlakom (passatou) a zľahka premiešame. Posypeme oreganom, nakrájanou petržlenovou vňaťou, osolíme a okoreníme. Plech prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Po hodine a pol nádobu odkryjeme, jemne premiešame a necháme ešte 15 – 20 minút piecť. Len čo je zelenina mäkká, plech vytiahneme z rúry, primiešame zvyšnú nasekanú petržlenovú vňať a trochu olivového oleja. Briam necháme trochu vychladnúť. Podávame ho s kúskami syra feta, s čerstvým domácim chlebom a dochrumkava upečeným Kuraťom Kráľovským.

Vedeli ste, že…?
Tradičný grécky briam podávame v nádobe, v ktorej sa piekol. Ak ho podávame ako samostatné jedlo, servírujeme k nemu ešte zvlášť v miske syr feta a ako prílohu zvolíme čerstvo upečený domáci chlieb. Najlepšie chutí vlažný.

KuRadič na záver:

Passatu (univerzálny paradajkový pretlak) si môžeme pripraviť aj doma. Z paradajok vykrojíme stonku, odstránime jadierka a nasekáme ich najemno. Dáme ich do hrnca, podlejeme troškou vody a na miernom plameni rozvaríme. Nakoniec prepasírujeme. Ak je hmota veľmi riedka, môžeme ju ešte chvíľu redukovať. Do pyré môžeme podľa chuti pridať soľ, čierne korenie a olivový olej. Na dno pohára dáme bazalku, nalejeme pyré a necháme sterilizovať. Passata obsahuje veľké množstvo antioxidantov, vitamínov A, B, E a minerálov. Uplatnenie nájde pri redukčných diétach, pomáha proti únave a starnutí organizmu.

Postup na pečené kura môže byť zložitý a prácny do takej miery, ako si zvolíte. Je len na vás, ako si to vaše jedinečné, dokonalé a šťavnaté pečené kura ochutíte a vyšperkujete do dokonalosti. Ak chcete zažiť naozajstnú hostinu, na ktorú bude vaša rodina ešte dlho spomínať, určite siahnite po Kurati Kráľovskom. Jeho chuť vás očarí.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.