EN
Je toho viac

„Vtáka poznáš po perí“ – rady pre nakupovanie kuracieho mäsa

Hovorí sa, že vtáka poznáš po perí. V prípade nákupu hydinového mäsa a výrobkov podľa peria toho veľa nezistíme, to je preč ešte predtým, ako sa mäso dostane na pulty obchodov. Čo však neznamená, že niet znakov, ktoré by nám naznačili či prezradili, s akým produktom máme dočinenia. Toto sú pomyslené pierka, ktoré nám pomôžu pri rozhodovaní.

1. Ufúľané pierko

Vošli ste do predajne k pultu s mäsom a výrobkami. Pult je špinavý, náradie dochytané, zo stien padá omietka, z kúta poškuľuje pleseň, vzduch je potuchnutý, preplnený odpadový kôš sa nedá zatvoriť … UTEKAJTE, čo vám sily stačia.

Ak vidíte nejaký hmyz, ak sa otvorením dverí do prevádzky valí prach, smrad, nečistoty, ak slnko pohládza svojimi lúčmi tovar, ktorý idete kúpiť… UTEKAJTE, čo vám sily stačia.

Ak je chladiaci pult preplnený výrobkami, teda nie je zabezpečená optimálna cirkulácia vzduchu medzi výrobkami… UTEKAJTE, čo vám sily stačia.

Prečo? Pretože ste práve vstúpili na pôdu, kde hlavnú rolu hrajú baktérie, ktoré si od kuraťa či ďalších výrobkov v pulte určite nedržia odstup. Tu zdravé a kvalitné mäso určite nenakúpite.

 

2. Mlčanlivé pierko

Obal predáva, to je stará známa pravda. Často sa necháme zlákať práve ním. Čo je však pre nás na obale dôležité, sú uvedené údaje o produkte, nie nejaké pekné obrázky. O čo by sme sa mali teda pri kúpe kuraťa zaujímať:

Druh chovu – je mimoriadne dôležitý, má totiž výrazný vplyv na kvalitu mäsa. Je veľký rozdiel medzi priemyselným chovom a napríklad chovom v podmienkach welfare.

Pôvod výrobku – čím je dlhšia cesta kuraťa na náš pult, tým je väčšia pravdepodobnosť, že kura bude obsahovať viac konzervantov a rôznych prídavných látok, aby sa záručná doba čo najviac predĺžila. Zároveň vzrastá riziko, že pri preprave nebudú dodržané všetky potrebné opatrenia, čím bude produkt znehodnotený. Napríklad teplotnými výkyvmi pri jeho presúvaní z miesta na miesto, z auta do auta. Od apríla sa zavádza u nás povinnosť uvádzať na hydinových výrobkoch krajinu, kde sa uskutočnil chov a tiež kde bolo zviera zabité (označenie pôvodu bude stačiť len v tom prípade, že zviera bolo narodené, chované aj zabité v tej istej krajine), čo nám veľa napovie o tom, aká zložitá bola cesta kuraťa, kým sa dostalo až do nášho obchodu.

Trvanlivosť – vo všeobecnosti platí, že čím má produkt dlhšiu záručnú dobu, tým viac možno očakávať, že obsahuje veľa prídavných látok, ktoré potom spolu s výrobkom skonzumujeme; štandardná záruka na mäso sú 4 dni, ak vidíte, že má mäkký výrobok (salám, šunka) záruku 30 dní, je viac než isté, že obsahuje kopec chémie. Chemikálie nie sú v tomto prípade naši priatelia.

Obal – by nemal byť nijako poškodený, akonáhle vidíte, že je nejako natrhnutý, dajte od výrobku ruky preč, je znehodnotený a mäso je už zaiste zdraviu škodlivé.

Mnohí z nás nekupujú šunky či salámy celé, ale si ich dajú nakrájať pri pulte s mäsovými výrobkami. Stretli ste sa niekedy s tým, že by ste mali možnosť zoznámiť sa podrobne s etiketou produktu, ktorý si vyberáte? Viete, čo obsahuje vaša obľúbená šunka a akú má trvanlivosť? Skúste sa najbližšie opýtať toho, kto vám ju bude krájať. Mohla by to byť celkom zábavná a zaujímavá skúsenosť.

 

3. Magické pierko

V čom spočíva mágia tohto pierka? Je to veľmi jednoduché. V ilúzii, ktorú vytvára balenie v ochrannej atmosfére. Ide o zmes plynov (obyčajne oxid uhličitý, dusík a kyslík v rôznych pomeroch), ktoré vytvárajú dojem, že mäso aj po niekoľkých dňoch vyzerá na povrchu čerstvo a zdravo. Je to však len zdanie, pretože práve táto ochranná atmosféra urýchľuje starnutie a kazivosť mäsa. Chemické procesy oxidácie tukov, ktoré sú vyvolané použitím týchto látok, prudko znižujú kvalitu mäsa a spôsobujú vznik toxických látok. Ešte máte chuť na mäso balené v ochrannej atmosfére?

 

4. Mrazené pierko

Kedysi sme stávali v dlhých radoch, aby sa nám ušiel ten ktorý produkt. Toto je dávno preč. Máme tu vskutku poriadne hromady potravín z každého druhu. Nemusíme si robiť zásoby s obavou, že sa niečo minie a nebude sa to dať dlhodobo zohnať. Prečo teda kupujeme kurence a výrobky s čo najdlhšou trvanlivosťou? Platí, že čím dlhšie kura uchovávame v mrazenom stave, tým viac sa vytráca jeho kvalita. Ak jeme len preto, aby sme zahnali hlad, je to jedno. Ak však dbáme o to, aby sme jedlom dostali do nášho tela všetky potrebné živiny pre naše zdravie, potom treba zvážiť čo nakupujeme, v akom množstve a kedy to vlastne chceme použiť. V tomto ohľade jednoznačne vyhráva kúpa chladeného, nie mrazeného kuraťa. V čerstvosti je sila!

 

5. Pokazené pierko

V mnohých prípadoch je zdravie a kvalitu poznať už na prvý pohľad. Ak uvidíte na kurati nejaké nečistoty či výrazné škvrny, neriskujte vlastné zdravie a siahnite po inom. A ak dokonca zapácha, verte, nebude to tým, že zabudlo použiť deodorant.

 

Hor sa na nákupy!

 

KuRadič (užitočné rady na záver)

  • kvalitné kura má žltú až žltoružovú farbu, nie je lepkavé a nemá žiadnu vôňu
  • hydinové mäso z welfare chovu je kvalitnejšie a chutí lepšie
  • chladené kura doma určite nezamrazujme, bude nám menej chutiť
  • prenos chladeného kuraťa z obchodu domov nepodceňujme, využime termotašku
  • mrazené kura vydrží v mrazničke aj celý rok, môže však absorbovať ostatné pachy a stratiť na váhe až 10 %
  • čím rýchlejšie kura rozmrazujeme (mikrovlnná rúra a p.) tým je väčší úbytok tekutín a vlhkosti, čím mäso stráca šťavu, hmotnosť a výživové hodnoty