EN
Je toho viac

Skryté, ale chutné časti kuraťa

Krídelko alebo stehienko? Otázka z filmovej klasiky znie ako klišé pre tých, čo si radi pochutnávajú aj na iných častiach z kuraťa. Pokojne môžeme povedať, že kura sa dá spotrebovať „od hlavy po päty”. Kurací vývar, grilované stehná, rizoto s kuracími žalúdkami, čínska špecialita z kuracích pŕs alebo chutný paprikáš z kuracích krkov. Päť jedál, päť rôznych častí z kuraťa. Čomu dávate prednosť vy?

Chutné a zároveň výživné         

Welfare chov má pozitívny vplyv na život hydiny.  A dobrý život kureniec sa odzrkadlí aj na vysokej kvalite mäsa a vnútorností. Preto bez obáv siahnite aj po takých častiach, akými sú kuracie žalúdky, srdiečka alebo pečienky. Hoci slovo vnútornosti nevyvoláva u mnohých zrovna lahodné predstavy, predsa ide o časti kuraťa, ktoré sa môžu postarať o gurmánsky zážitok. Zároveň sú zdrojom vitamínov, minerálov a bielkovín.

Kuracie pečienky sa môžu pochváliť napríklad obsahom zinku,  železa či kyseliny listovej, teda látkami napomáhajúcimi pri tvorbe červených krviniek, kostného tkaniva či posilňujúcimi prirodzenú imunitu voči infekciám. Ak však máte problémy s vysokým cholesterolom, pokrmom z pečienky by ste sa mali radšej vyhnúť.

S obsahom dôležitých látok pre človeka nezaostávajú ani kuracie srdce či žalúdok. V týchto vnútorných orgánoch kuraťa sa nachádzajú draslík, fosfor, železo, zinok, vápnik, vitamíny skupiny B. Ide o látky, ktoré zohrávajú v ľudskom organizme významnú úlohu. Vedeli ste, že napríklad taký fosfor je minerálom, ktorý udržuje v dobrom stave kosti a pomáha pri tvorbe zubnej skloviny? Kuracie žalúdky navyše obsahujú málo tuku, preto sú vhodné aj pre tých, ktorí sa stravujú diétne.

 

Nedeľa bez kuracích rezňov?

Rezne v trojobale sú neoddeliteľnou súčasťou nedeľných kreácií vo veľkej časti slovenských domácností. Klepanie tĺčikom je počuť od susedov, aj cez dvor. Z ktorých častí kureniec robievate chutné rezne? Najčastejšie sú to kuracie prsné rezne alebo z vykostených stehien.

Máme pre vás rýchly tip: trojobal ponechajte, vymeňte však “vnútro”. Vyprážané kuracie pečienky sú jemné a lahodné, ich príprava je nenáročná. Postupujete rovnako ako pri príprave klasických kuracích rezňov, až na jeden rozdiel. Pečienky pred vyprážaním nesoľte, aby nestvrdli.

 

Jednoduchá príprava, prekvapivá chuť!

Pre mnohých labužníkov sú kuracie vnútornosti vyhľadávanou pochúťkou. Majú výraznú chuť, preto nevyžadujú mnoho ingrediencií a výsledné jedlo na tanieri je veľkou maškrtou. Aké jedlá vám napadnú pri slove “vnútornosti”?

V balkánskych krajinách sa môžete stretnúť s výbornou špecialitou – kuracie srdiečka na masle. Recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj kuchársky začiatočník. Srdiečka po dôkladnom umytí najprv uvarte v klasickej kuracej polievke. Na veľkej panvici si rozpustite väčšie množstvo masla a uvarené srdiečka prudko orestujte. Kto má chuť, môže do jedla prelisovať strúčik čerstvého cesnaku. Nezabudnite trochu posoliť a jemne posypať mletým čiernym korením. Podávajte s čerstvým chlebom, rajčinovým šalátom alebo nakrájanou šalátovou uhorkou. Aké jednoduché, však? Vyskúšajte, ochutnajte a verte či nie, toto jedlo si zamilujete.

 

Klasika, čo poteší

Kuracina poskytuje neobmedzené možnosti. Pri varení sa fantázii nekladú žiadne medze. Že vás pečené kura nedokáže prekvapiť? Stavme sa, že áno!

Plnka k pečenému kuraťu je stará-známa príloha, ktorá sa v našich kuchyniach drží desiatky, možno aj stovky rokov. Žemľová plnka s pečienkou a petržlenovou vňaťou je tiež trochu obohratá platňa. Kráľovnou či kráľom kuchyne sa stanete, ak kuracie pečienky opatrne vložíte pod kožu kuraťa, brucho kuraťa vyplníte žemľovo-pečienkovou plnkou a spolu to upečiete do zlatista. Chirurgická práca sa vyplatí!

Nemáte čas na náročné jedlá? Uvarte si vo veľkom hrnci kurací perkelt. Na to stačí zopár krokov a chutný obed je na svete. Cibuľa, sladká mletá paprika, bobkový list, kuracie krky, žalúdky a srdiečka, majoránka a smotana na záver. Smotanu môžete nahradiť bielym jogurtom, takže výsledok bude nízkotučný.

A to najklasickejšie na záver: pečeňové halušky v kuracej polievke. Úžasná chuť, vôňa a spomienka na prázdniny u babky. Čo poviete?

 

Kuracie stehná, prsia, krídelká sa bežne nachádzajú v našom jedálničku, avšak netreba sa vyhýbať ani ostatným častiam kuraťa. Ak ste doteraz neokúsili ani jednu zo spomínaných lahôdok, naberte odvahu a vyskúšajte niečo z ponúkaných tipov. S veľkou pravdepodobnosťou budete naozaj milo prekvapení. A ktovie, možno raz svojim blízkym budete ponúkať nielen srdce na dlani, ale aj na tanieri.

 

KuRadič na záver:

  • Vnútornosti pred a počas varenia nesolíme, aby nestvrdli.
  • Kupujte len čerstvé vnútornosti v obchodoch, kde jasne uvádzajú dátumy spotreby. Ideálne v podnikových predajniach výrobcu.
  • Vnútornosti sú bohaté na minerály, bielkoviny aj vitamíny.
  • Kuracie pečienky, srdiečka či žalúdky nepatria síce k najkonzumovanejším častiam kuraťa, určite však stoja za vašu pozornosť. Najmä ak ste labužníkom.
  • Kuchárske knihy aj internet poskytujú množstvo jednoduchých aj náročnejších receptov na prípravu vnútorností. Skúste zadať do vyhľadávača napríklad kuracie srdiečka. Množstvo variácií, ako ich pripraviť, vás určite prekvapí.