EN
Je toho viac

Najlepšie kuracie mäso pochádza z welfare chovu

Pre správny výber potravín je potrebné mať o nich dostatok informácií. Kuracie mäso patrí medzi najvyhľadávanejšie a najpredávanejšie druhy mäsa vôbec. Kvalita chovu kureniec a spôsob ich spracovania má priamy vplyv aj na vaše zdravie. Ako je to možné?

Kuracie mäso je zdrojom plnohodnotných prirodzených bielkovín. Do svojho jedálnička ho zaraďujú ľudia, ktorí dbajú na zdravý životný štýl. Je cenovo dostupné. Môžu ho konzumovať ľudia bez ohľadu na vek, je vhodné pre deti aj seniorov. Kuracieho mäsa je na našom trhu dostatočné množstvo pre všetkých, niekedy je však otázna jeho kvalita.

 

Je pre vás dôležité, čo jete?

Welfare je stav úplného fyzického a psychického zdravia, pohodlia, ktoré je v súlade s prostredím, v ktorom je kura chované. Takýmto spôsobom sa znižuje výskyt stresových situácií na minimálnu možnú mieru.

Welfare chov hydiny je prísne regulovaný legislatívou. Tá presne definuje životné podmienky pre pohodlný a zdravý život kureniec. Na našom blogu sme už písali, aký veľký je ich životný priestor, ako ich kŕmime a staráme sa o ne. Presná technická špecifikácia zabezpečuje, že o kuriatka bude dobre postarané.

 

Etika chovu

Kvalita života kureniec sa odrazí aj na kvalite ich mäsa, ktoré má oveľa plnšiu chuť. Vieme, o čom hovoríme. Naše kuriatka majú pohodový život.

Celodenný prísun vyváženého krmiva a čistej vody, čerstvý vzduch a ideálna teplota v chovnom priestore sú základné podmienky pre ich zdravý vývoj a rast. Dbáme na to, aby mali hlbokú podstielku a kontrolujeme ich dvakrát denne, takže máme o nich neustály prehľad. Dĺžka výkrmu nie je kratšia ako 40 dní a bez ohľadu na ročné obdobie žijú v príjemných klimatických podmienkach. Kurence pri chove nezažívajú stres. Čo je mimoriadne dôležité: vyrastajú bez rastových hormónov a antibiotík.

Aby bolo mäso zdravé a chutné, staráme sa o zdravie kureniec. Okrem fyzikálnych faktorov je kľúčovým parametrom zloženie kŕmnych zmesí, prostredníctvom ktorých majú dostatočný príjem vitamínov, minerálov, enzýmov a iných potrebných výživných látok. Zdravie kuriatok zlepšujeme prostredníctvom prospešných zložiek krmiva.

 

Masová mäsová produkcia

Čo sa stane, ak sa zmenia životné podmienky v chove hydiny? Na prelome 40-tych a 50-rokov vedci zistili, že po podaní antibiotík boli chovné zvieratá nielen odolnejšie voči ochoreniam, ale začali rýchlejšie zvyšovať svoju hmotnosť. Farmárom priniesol tento objav vyššie výnosy.

Zvýšenie počtu kureniec v rovnako veľkom priestore, skrátenie ich doby výkrmu, úprava biorytmu či prísunu krmiva si vyžaduje aj zmeny v spôsobe chovu kureniec. Aby boli odolné voči chorobám, dostávajú antibiotiká. Pre rýchlejší rast a priberanie na  hmotnosti im podávajú rastové hormóny. Ako ale ovplyvňujú tieto látky nás, konzumentov?

Ohrozenie zdravia sa môže prejaviť hormonálnymi poruchami, oslabením imunity, alergickými reakciami, ale aj rezistenciou na antibiotickú liečbu. Vyskytujú sa aj prípady poškodenia črevnej flóry a vznik tráviacich ťažkostí. Pravidelnou konzumáciou sa do ľudského tela prenášajú látky z kuracieho mäsa. Získaná odolnosť kurčiat môže rozvinúť rezistenciu na určitý druh antibiotík. Detský organizmus je výrazne citlivejší.

 

Otvorený trh, veľa možností

Používanie kŕmnych antibiotík je v rámci Európskej únie zakázané už od roku 2006. Obchodníci však majú možnosť nakupovať svoje produkty v rámci celého sveta, tak sa môžu na pulty predajní dostať aj kurence v rôznych kvalitatívnych triedach. Pre spotrebiteľa je niekedy ťažké orientovať sa v širokej ponuke, ktorá na neho čaká v chladiacich alebo mraziacich boxoch.

Investícia do kvalitných a čerstvých potravín sa odrazí na vašom zdraví. Kura Kráľovské je chované systémom welfare – v rámci neustálej kontroly kvality chovu podporujeme zdravý rast kureniec. Bez stresu a v pohode.

 

KuRadič na záver:

  • Welfare je prísne regulovaný spôsob chovu zvierat bez stresu a v zdravom prostredí.
  • Vaše zdravie je na prvom mieste, preto si vyberajte kvalitu.
  • Vo svojom obchode si žiadajte informácie o predávanom kuracom mäse.
  • Pýtajte sa v školskej jedálni, akú hydinu používajú pri príprave jedál.
  • Kontroly kvality vykonáva Štátna veterinárna a potravinová správa alebo Úrad verejného zdravotníctva.