EN
Je toho viac

Mäso pohodových kurčiat je zdravšie a chutnejšie

Poznáte to, ak sa cítime zle, väčšinou aj vyzeráme zle. Dlhodobý zlý psychický stav sa môže podpísať aj na zdravotnom stave. Podmienky na život majú rovnako vplyv aj na fyzický stav kureniec. Nechceme konzumovať mäso kuraťa, ktoré nemá dobre vyvinuté svalstvo, je nadopované liekmi a počas života sa tlačilo na maličkej ploche s ďalšími stovkami iných kuriat, kde už hrozí aj kanibalizmus. Pozrime sa teda na chov trocha bližšie.

Priemyselný veľkochov

Cieľom priemyselných chovov je produkovať čo najviac mäsa, mlieka a vajec za čo najnižšie náklady. Výrobky sa síce dostanú k širokej verejnosti, no doplácajú na to zvieratá. Často sú im odopierané ich prirodzené potreby a zažívajú fyzickú bolesť aj psychickú nepohodu. Veľa počúvame aj o dopovaní a kŕmení nekvalitnými kŕmnymi zmesami, mäsokosťou, či rybokostnými múčkami.

Za vytvorenie lepších podmienok pri chove kuriat sa angažuje množstvo organizácií, ako napríklad Únia hydinárov Slovenska, medzinárodná organizácia COPA-COGECA, ale aj samotná vláda SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, či Európska únia. Nejde totiž len o zdravie zvierat, ale aj konzumentov.

Životné podmienky chovu hydiny vo veľkej miere ovplyvňujú kvalitu a chuť mäsa, ktoré konzumujeme. Aj preto je čoraz väčší dopyt po naozaj kvalitných produktoch.

Podľa prieskumu medzinárodného projektu Vyšehrad, ktorý prebehol medzi zákazníkmi  dvanástich obchodných reťazcov, je až 57 % spotrebiteľov ochotných priplatiť si za „welfare friendly“ potraviny.

 

Welfare chov

Ide takpovediac o „veľmi férový chov“. Či už na strane chovateľa a jeho filozofie, ale aj na strane pohodového života kuriat. Práve vďaka welfare chovu ako konzumenti získavame každodennú možnosť nákupu chutného a zdravého kuracieho mäsa, ktoré je bežne dostupné v predajných sieťach.

Podmienky chovu welfare (z angličtiny blahobyt, prosperita, pohoda) majú niekoľko striktných zásad:

  • priestor, kde sa kurence budú chovať musí byť obsadený jednorazovo do 24 hodín,
  • zaťaženie podlahovej plochy môže dosiahnuť maximálne 30 kg/m2,
  • pripravená podstielka musí mať hrúbku minimálne 10 cm,
  • kŕmenie a napájanie je zabezpečované nonstop,
  • krmivo a voda musia byť prístupné naraz pre 70 % kureniec,
  • dĺžka výkrmu kurčiat nesmie byť kratšia ako 40 dní,
  • je zabezpečený teplotný komfort v podobe minimálnych teplotných výkyvov,
  • majú svetelný režim – striedanie dňa a noci.

Na slovenských farmách je výhradne v takýchto podmienkach chované napríklad Kura Kráľovské od spoločnosti HSH s.r.o.

Keď kura nie je chované na rastových hormónoch a antibiotikách, ale na naturálnych krmivách, jeho svalstvo je prirodzene vyvinuté. Welfare chov totiž berie ohľad na živý organizmus a najmä rovnováhu vo vývoji orgánov, tela, kostry aj peria. Kurence, ktoré sú takto chované majú priestor, netlačia sa na seba, majú neustály prístup ku krmivu a k vode, a vďaka striedaniu dňa a noci im je dopriaty aj odpočinok. Kura nezažíva stres, má dostatok potravy, žije si doslova kráľovsky.

 

Ako je to v obchodoch

Z prieskumu Únie hydinárov Slovenska v roku 2014 vyplynulo, že podiel slovenského hydinového mäsa na pultoch obchodov oproti predošlému roku klesol z pôvodných 54,57 % o tri percentá. Na druhej strane, podiel domácich hydinových výrobkov stúpol zo 67,2 % na 73,3 %.

Ankety medzi spotrebiteľmi zase ukazujú záujem spotrebiteľov podporovať domáci trh a kupovať domáce výrobky.

Máme na výber. Či budeme jesť mäso z kureniec, ktoré počas života trpeli, boli dopované a kŕmené nekvalitnými zmesami, a zároveň tak podporíme aj takýto chov, alebo radšej budeme v obchodoch hľadať kura z welfare chovu, ktoré je nielen slovenské, cenovo dostupné, ale aj kvalitné a najmä chutné.

 

KuRadič (užitočné rady na záver)

  • kura z welfare chovu = kura pohodové, zdravé, chutné
  • welfare kura nesmie byť kŕmené menej ako 40 dní (bežne sú na trhu kurčatá s kratšou dobou výkrmu)
  • pri kúpe kuraťa je biela farba mäsa znakom nekvality – kvalitné kura má žltú, prípadne žltoružovú farbu a je bez akejkoľvek vône