EN
Je toho viac

Kurací vývar nielen v nedeľu

Voňavý kurací vývar patrí k základným pilierom dobrej kuchyne. Je súčasťou mnohých známych aj menej známych receptov a nedá sa nahradiť žiadnou napodobeninou. Čo je potrebné pre uvarenie správneho vývaru? Kvalitná surovina – čerstvé kura z overeného chovu.

Čo je to bujón?

Vývar a bujón je to isté. Bujón je slovo prevzaté z francúzskeho bouillon a predstavuje tekutinu, v ktorej sa varili suroviny spolu s koreninami, čím získa počas varenia charakteristickú chuť a vôňu. Vedeli ste, že vývar je vo francúzskej kuchyni základom pre vytvorenie mnohých omáčok? Existuje niekoľko druhov bujónov, podľa použitých surovín. Vývar z kuracieho mäsa má svetlú farbu, preto sa nazýva svetlý vývar alebo francúzsky fond blanc.

 

Kura Kráľovské pre kráľovský vývar

Šikovná gazdiná aj dobrý šéfkuchár vedia, že dobrý kurací vývar je príjemne aromatický, žltý, číry a lahodný. Ako ho ale získať? Stačí sa držať základných bodov pri varení: čerstvé a kvalitné kuracie trupy, studená voda, správny pomer koreňovej zeleniny a korenín.

Chutný vývar pripravíte z dvoch kuracích trupov, mrkvy, petržlenu, zeleru, cibule, nového a čierneho korenia, prípadne bobkového listu. Umyté trupy vložte do studenej vody a nechajte pomaly variť. Asi po 20 minútach pridajte zeleninu a koreniny tak, aby boli prikryté vodou. Počas varenia zbierajte vzniknutú penu a tuk na povrchu. Silný vývar docielite najskôr po dvoch hodinách pomalého “prebublávania” v hrnci na sporáku. Nezabudnite, že po odstavení zo sporáka je potrebné vývar precediť, aby ste získali číru tekutinu.

Na prípravu kvalitného vývaru si môžete kúpiť celé kura a doma si ho rozporciovať alebo priamo kúpiť trupy z Kuraťa Kráľovského. Tie sa dajú variť v celku, alebo si ich dokážete naporciovať na menšie kúsky – podľa veľkosti hrnca. Pre bežné použitie vám stačí jedno balenie kuracích trupov z dvoch kureniec. Podľa vlastnej chuti môžete do vývaru pridať aj kuracie vnútornosti a krídla.

 

Chutný liek z kuchyne

Ak je vonku sychravo, alebo vás chrípka uložila do postele, vždy padne vhod horúci kurací vývar. Prečo je to tak? Často počúvame, že kurací vývar je liek pre telo aj dušu. Poskytuje úľavu pri nachladnutí či po prehýrenej noci.

Polievka samotná nelieči, za to je zodpovedný imunitný systém organizmu. Chutný kurací vývar je však skvelý pomocník. Poskytuje niekoľko benefitov naraz: dopĺňa tekutiny, zásobuje vitamínmi z pridanej zeleniny, obsahuje bielkoviny z kuracieho mäsa a v neposlednom rade zohrieva zvnútra a naparuje  upchatý nos. Jednoducho, je to balzam! Vďaka svojej ľahkej stráviteľnosti sa odporúča aj pri mnohých diétach šetriacich tráviaci systém.

 

Nedeľný obed je váš tromf!

V našich zemepisných šírkach je nedeľa nielen dňom oddychu, ale často aj v znamení veľkého rodinného obeda. A ten sa nezaobíde bez klasického vývaru so zeleninou a rezancami. Od rána sa pomaly varí a vy stále rozmýšľate, čo nové priniesť na stôl?

Skúste experimentovať – ak ste už uvarili voňavý vývar, pokračujte ďalej a pripravte svojim najmilším chutné prekvapenie vo forme originálnej omáčky k mäsu alebo aj cestovinám, prečo nie? Základ pre kulinárske špeciality už máte pripravený spolu s Kuraťom Kráľovským. Stačí pridať fantáziu a nové jedlá sú na svete.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

KuRadič na záver:

  • Kurací vývar sa varí pomaly, na malom plameni aspoň dve hodiny, aby sme získali plnú chuť a vôňu.
  • Koreniny varte v čajovom sitku, ľahšie sa budú vyberať z hrnca.
  • Zvyšok vývaru odložte do mrazničky. Zíde sa vám, keď ho budete potrebovať.
  • Kura Kráľovské vďaka svojmu chovu dodá vášmu vývaru chuť, vôňu a krásnu zlatistú farbu.