EN
Je toho viac

Čo o kuracom mäse možno neviete

Kuracina je diétna, bohatá na plnohodnotné bielkoviny, ľahko stráviteľná. To sú známe informácie. Rovnako ako dostupnosť kuracieho mäsa a jeho jednoduchá príprava.

Už vieme, že kurence boli domestikované pred tisíckami rokov. Vieme aj to, že ich konzumácia je rozšírená po celom svete. Môže nás ešte niečo o kuracine prekvapiť?

Chutí všetkým

Celosvetová spotreba kuracieho mäsa má stúpajúci trend. Veľkochov hydiny sa rozšíril v rámci priemyselne vyspelých krajín. Kuracina sa stala dostupnejším druhom mäsa a začala sa na našich tanieroch objavovať čoraz častejšie.

V predvojnovom období bola spotreba hydinového mäsa viac ako 2 kg na hlavu z celkovej spotreby 38 kilogramov mäsa. Oveľa častejšie sme konzumovali bravčové a hovädzie mäso. Osemdesiate roky naštartovali vlnu fitness spolu s osvetou ohľadom stravovania. Kuracie mäso sa stalo veľkým hitom a jeho sláva začala rásť ešte rýchlejšie. Začiatkom deväťdesiatych rokov sme ročne zjedli skoro 14 kíl hydiny, kedy celková spotreba bola 95 kg mäsa ročne. V roku 2010 bola spotreba hydiny 20 kilogramov na hlavu, čo predstavovalo asi 40% celkovej konzumácie mäsa.

Najväčším konzumentom kuraciny sú USA. Ich obyvatelia ročne skonzumujú asi pätinu celosvetovej produkcie. Veľkí jedáci kuracieho mäsa sú v Číne, ďalej v Európskej únii.

 

Kvalita na prvom mieste

Popularita hydinového mäsa si vyžadovala nárast produkcie, aby bol pokrytý dopyt. Pre spotrebiteľa by mala byť kvalita mäsa najdôležitejším faktorom pri výbere. Welfare chov hydiny sa riadi mnohými prísnymi predpismi a nariadeniami tak, aby bola zachovaná kvalita hydinového mäsa a nebolo ohrozené zdravie konzumentov.

Systém veterinárnej starostlivosti a nepretržitý systém kontroly zdravotného stavu kureniec zabezpečuje, že sa na pulty dostanú len kvalitné kusy hydiny.

 

Zemiaky? To je nuda!

Kuracie mäso už dokážete pripraviť vari na sto spôsobov. Aké prílohy k nemu podávate? V našich končinách sú to najčastejšie zemiaky pečené alebo varené, prípadne zemiakové hranolčeky či ryža. Surová aj dusená zelenina postupne vytláčajú z našich tanierov klasické prílohy. Kuracina so šalátom už nie je takou neobvyklou kombináciou ako pred pár rokmi, kedy sa tento štýl stravovania začal šíriť aj u nás. Vyskúšali ste však už paštrnákové pyré? Alebo dusený kel s tekvicou?

Pozrime sa na prílohy podávané vo svete. Mnohé z nich budú pre naše jazýčky exotické, netypické alebo aj prekvapujúce. Veľmi atraktívnou prílohou je kuskus či dusené strukoviny. V ázijskej kuchyni je obľúbený zázvor, kokosový orech aj ryžové rezance. Čatní z manga aj pyré z červenej šošovice a mrkvy prinesú do našej kuchyne korenistý závan Blízkeho východu.

S akými prílohami sa môžete ešte stretnúť? Cestoviny a žemľová knedľa nie sú pre nás úplne cudzie. Cesnakovo-avokádová pena sa javí oveľa netradičnejšie, čo poviete? Z krúpov si môžete pripraviť atraktívne a málo známe krupoto. A čo tak ovocie? Nechajte sa zlákať fantáziou a vyskúšajte vždy niečo nové.

 

Kompletné kuracie menu

Z kuracieho mäsa dokážete pripraviť slávnostnú tabuľu od A po Z. Vlastne od studeného predjedla až po dezert na záver. Možno to znie zvláštne, ale aj sladký dezert podávaný v rámci slávnostného kuracieho menu sa dá “vyčarovať” z kuracích pŕs. Puding z kuracích pŕs je turecká špecialita.

 

Náš tip na nedeľu

Vyskúšajte starý recept v novej forme. A to doslovne, pretože kura môžete upiecť aj v bábovkovej forme. Ako na to? Umyté a nasolené celé kura nastoknite na stred bábovkovej formy tak, aby “stálo v pozore”. Predtým však ten otvor zakryte alobalom, aby pri pečení nevytiekla von ani kvapka voňavej šťavy. Formu zvnútra povytierajte olejom.  Obľúbenú zeleninu nakrájanú na menšie kúsky jednoducho nasypte do formy, prihoďte tam niekoľko strúčikov cesnaku, pridajte bylinky a celú pyramídu vložte do trúby.

Kura sa upečie do zlatista, zelenina získa chuť a vôňu zo šťavy a vy zožnete potlesk pri spoločnom obede. Servírovanie je v tomto prípade veľmi atraktívne a jednoduché zároveň: celú bábovkovú formu aj s kuraťom prinesiete na stôl, kde ho môžete porciovať podľa želania spolustolovníkov. Prajeme vám dobrú chuť!

 

KuRadič na záver:

  • Fantázia v kuchyni nepozná hranice! Hrajte sa, vymýšľajte recepty a skúšajte, Kura Kráľovské je na to ako stvorené.
  • Vynechajte škrobové prílohy a radšej si na tanier naložte dvojitú porciu zeleniny. Pre štíhlu líniu je to ideálna kombinácia.
  • Kombinujte s citom – nechajte vyniknúť plnú a lahodnú chuť kuraťa.
  • Čerstvé suroviny, rýchla príprava, kvalitné mäso a úspech je zaručený!
  • Aj jednoduché jedlo dokážete pozdvihnúť na vyššiu úroveň exotickou prílohou a omáčkou.