EN
Je toho viac

Chladené či mrazené?

O tom, že je pivo najlepšie chladené, nikto z nás hádam nepochybuje. Takže šup s ním rovno do chladničky. Ako je to však s kuraťom? Podľa čoho sa rozhodujeme pri nákupe medzi chladeným a mrazeným kuraťom?

Chladené hydinové mäso

Mrazené hydinové mäso

čerstvé mäso s prirodzenou šťavnatosťou a chuťou, so zachovaním všetkých výživových hodnôt mäso, ktoré prešlo mraziacim procesom, v dôsledku čoho postupne stráca farbu, vôňu a je náchylnejšie na stratu kvality
trvanlivosť je niekoľko dní, odporúčaná spotreba je do 24 hodín trvanlivosť môže byť aj rok
skladovanie pri teplote 0 až 4°C skladovanie pri teplote do -12°C, pri hlboko mrazenom kurati až -18°C
pri kúpe možno posúdiť vzhľad, farbu, vôňu pri kúpe nemožno posúdiť jeho čerstvosť, farbu a ani vôňu
ideálne, ak sa chystáme pripraviť z neho pokrm v najbližších dňoch ideálne, ak ho kupujeme do zásoby, pretože je zamrazené rýchlo a pri nízkych teplotách, čo kvalitu mäsa ovplyvní menej

 

Chladené kura – čerstvé kura

Kúpiť chladené kura má niekoľko výhod. Okrem toho, že vieme lepšie posúdiť jeho kvalitu a jeho výživová hodnota je plne zachovaná, nemusíme sa trápiť zdĺhavým rozmrazovaním. A jeho hlavná výhoda je v tom, že je čerstvé. Dnes v obchodoch zoženieme dostatok chladených kureniec, netreba sa nimi predzásobovať do mrazničky.

Ak by nás však lákalo nakúpiť chladené kurence v akcii do zásoby s tým, že ich dáme doma do mrazničky, nie je to dobrý nápad. Na rozdiel od pár minútového zmrazenia pri veľmi nízkych teplotách, pomalý mraziaci proces v našej mrazničke kura práve znehodnotí. Mäso stratí živiny, bude tuhšie a oveľa suchšie.

Ak sa však nevyhneme zamrazovaniu mäsa doma, je praktické rozdeliť ho do fóliových vreciek v takých množstvách, aby sme tieto dávky vedeli spotrebovať na jedno použitie. Vo vrecku by nemala zostať spolu s mäsom žiadna nadbytočná voda ani vzduch.

Samotná rýchlosť zmrazenia mäsa je veľmi dôležitá pre zachovanie jeho kvality. Niektoré chladničky majú preto funkciu rýchleho zmrazovania.

Platí, že ak už raz mäso rozmrazíme, nemali by sme ho zmraziť znova.

 

Mrazené kura – do zásoby

Stáva sa, že kupujeme potraviny, ktoré momentálne nepotrebujeme. Zaplníme mrazničku pre pocit, že keď bude treba, máme po čom siahnuť. V prípade mäsa tým podstupujeme isté riziko. Spoliehame sa totiž na to, že to kura či kuracie diely sú kvalitné, čo si pri zmrazených výrobkoch tohto druhu vieme len ťažko overiť. Zároveň dôverujeme predajcovi, že boli dodržané teplotné podmienky na prepravu mäsa. Verte, výkyvy rozmrazené-zamrazené, rozmrazené-zamrazené, to je pre mäso hotová pohroma.

Avšak, zvyk je železná košeľa, takže zabudneme teraz na riziká. Sme doma, chystáme sa uvariť si dobrý obed a spomenieme si na to kura odložené v mrazničke. Do obeda zostávajú asi dve hodiny, možno menej. Čo teraz, vážne ho chceme hodiť do mikrovlnky alebo pod horúcu tečúcu vodu, nech sa rýchlo rozmrazí? To veru nie je vôbec dobrý nápad. Nie, ak chceme zachovať kvalitu mäsa. Rozmrazovanie má byť pomalé. Voda z topiacich sa ľadových kryštálov, ktoré sa v mäse zmrazením vytvorili, musí mať totiž čas nasiaknuť späť. Z hľadiska výživy voda nemá veľký význam, ale pre kvalitu a kulinársky pôžitok z kuraťa je veľmi dôležitá. Ak rozmrazujeme mäso rýchlo, voda sa nestačí vstrebať späť do tkaniva kuraťa a vytečie nám do misky. A spolu s touto vytečenou vodou sme dospeli aj k strate na hmotnosti, zhoršeniu chuti a zníženiu výživovej hodnoty kuraťa.

Ideálne je rozmraziť kura v chladničke a pred jeho prípravou ho dorozmrazovať pri izbovej teplote. Je to síce časovo náročnejšie, ale z hľadiska zachovania kvality kuracieho mäsa najlepšie.

Ak si to zhrnieme, zmrazenie má byť čo najrýchlejšie, rozmrazovanie čo najpomalšie. Výrazne tým ovplyvníme, aké kura nám nakoniec skončí na tanieri a ako nám bude chutiť.

 

KuRadič (užitočné rady na záver)

  • chladené kuracie mäso by malo byť zárukou čerstvosti a lepšej chuti
  • mrazené mäso vydrží dlhšie, ale stráca na kvalite
  • chladené kura by sa doma zamrazovať nemalo
  • ak už raz mäso rozmrazíme, nemali by sme ho zamraziť znova
  • dlhodobým skladovaním mrazeného mäsa môže úbytok jeho hmotnosti dosiahnuť až 10 %
  • zmrazenie mäsa má byť čo najrýchlejšie, rozmrazovanie čo najpomalšie