EN
Je toho viac

Celé kura nie je v móde?

Nemám čas! Ako často počujete túto vetu? Nemusíme nikam kráčať celé hodiny, sú tu predsa autá, nemusíme zabíjať čas domácimi prácami, ktoré kedysi zaberali snáď celú večnosť. Perú za nás práčky, vysávače za pár minút zhltnú omrvinky a prach, sem-tam dajakú ponožku. Telefóny a internet sú priam dokonalým nástrojom na to, ako ten náš vzácny čas nepremárniť osobnými stretnutiami, návštevami pošty, knižníc, obchodov. Kde sa ten čas stráca, keď ho vieme šetriť a stále ho pritom nemáme?

Jedným z dôvodov, prečo nakupujeme radšej kuracie diely namiesto celého kuraťa, je práve úspora času. Naozaj ho však ušetríme? Skúsme sa na to pozrieť bližšie.

V prvom rade nakupujeme kuracie diely (prsia, stehná, polievkové zmesi), lebo je to praktickejšie. Nemusíme sa zaoberať porciovaním, jednoducho vyberieme stehná z obalu, hodíme na pekáč a hotovo. Čo sme vlastne ušetrili? Peniaze určite nie. Jedno celé kura nás stojí menej, ako keď si ho vyskladáme ako puzzle (čo nám ilustruje tabuľka nižšie).

 

Cena celého kuraťa je výhodnejšia takmer o tretinu oproti nákupu kuracích častí. Príslovie „Kto šetrí, má za tri“, tu platí takmer presne. Pri kúpe štyroch celých kureniec oproti rovnakej váhe nakúpenej v častiach, máme to štvrté takmer celé kura ako keby zadarmo.

Ak porovnáme cenu celého kuraťa len s cenou kuracích pŕs, rozdiel bude, samozrejme, ešte markantnejší, a to až 58,5%. A hoci pri celom kurati platíme aj za trup, ak napríklad odpočítame jeho hmotnosť*, stále bude cena celého kuraťa výhodnejšia o viac ako 40%.

graf cien kuracieho mäsa

Peniaze sme neušetrili, ušetrili sme však čas? Veď na to, aby sme mali financie, musíme pracovať. A čím viac peňazí potrebujeme, tým viac času musíme tráviť v zamestnaní. A priznajme si, koľko času už len potrebujeme na rozporciovanie jedného kuraťa? S trochou praxe pár minút – asi tak päť. A za tých 5 minút sme ochotní zaplatiť 1,59€ navyše.

 

Celé kura v kuchyni

Teraz možno namietate, že kúpou celého kuraťa nič neušetríte, lebo to CELÉ kura aj tak nespotrebujete, veľa z neho totiž skončí v koši. Vážne? Čo konkrétne neviete využiť? So stehnami a prsami sa nemusíme zaoberať. Zrejme každý pozná dosť spôsobov na ich spracovanie. Čo nám zostáva? Trup, na ktorom veľa mäsa nenájdete, ale do polievky je priam ideálny. Každý z nás už predsa jedol kurací vývar. Potom sú tu krídla, ktoré môžu letieť priamo na gril a zostáva nám čo? Koža, krk, chrbát, kosti. Hm, čo s nimi? No predsa bujóóón. Niet nad domáci, bez rôznych umelých dochucovadiel a konzervantov. Voda, soľ, korenie, trocha zeleniny, povariť, a potom už len používať do omáčok či na podlievanie dusených jedál. Takže, čo nám to z toho kuraťa vlastne zostalo? Nič. Vlastne, predsa niečo. Obal. Jednoduchý, jeden obal. Namiesto mnohých vreciek a polystyrénových tácok, ktoré sme domov naznášali aj spolu so stehnami a ďalšími kuracími dielmi. Odpadky, odpadky, odpadky. Keby mohlo životné prostredie rozprávať, asi by zahrešilo. Do čerta, alebo lepšie: DO KURAŤA!

 

Ako toto súvisí s časom?

Neplatíme snáď aj za odpad, ktorý produkujeme a za jeho likvidáciu? Presne tak. Ten čas, ktorý sa vám nechcelo investovať do rozporciovania kuraťa, ten si odsedíte v zamestnaní, aby ste mali na drahšie kuracie diely a poplatky za likvidáciu odpadu.

A ešte niečo. Ak kúpite celé kura, s najväčšou pravdepodobnosťou budete vedieť posúdiť, čo dávate do úst. Kvalitné, zdravé kura totiž už na prvý pohľad spoznáte na základe hmotnosti, podľa podielu prsného a stehnového svalstva či farby. Ak to kura, ktoré ste si domov priniesli má dolámané krídla či nohy, ak mu ostro vyčnieva prsná kosť, ak má nejaké povrchové rany, niečo určite nie je v poriadku. Toto sú znaky, ktoré si pri dieloch nemôžeme všimnúť, nevieme z akých kuracích tiel boli odobraté, a môžeme sa spoliehať len na to, že vzhľad a obal nás nijako neklamú. Azda ani netreba hovoriť, že pokazená strava môže človeku poriadne skomplikovať život. A určite mu návšteva u lekára nijako nepridá ani na čase.

Nemáme času nazvyš, tak kupujeme diely. Nemáme pár minút na to, aby sme si celé kura doma rozštvrtili a sami dali do vreciek, ako nám to vyhovuje. Sme však ochotní sedieť v práci dlhšie, aby sme mali dosť peňazí na to, že niekto to kura naporcioval za nás, priplatiť si za obal a za jeho likvidáciu, za lieky v prípade skonzumovania nezdravého či neplnohodnotného kuraťa.

Nemám čas!

Vážne? Štatistiky hovoria, že 80% z predaného hydinového mäsa sú diely. Zdá sa, že času by sme pri bližšom pohľade na náš život aj mali, len s ním akosi nevieme narábať. A dokazuje to aj taká maličkosť, ako je nákup kuraťa.

 

KuRadič (užitočné rady na záver)

  • kúpou celého kuraťa môžeme napríklad pri váhe 1,6 kg ušetriť až 2,7 EUR
  • každá časť kuraťa má svoju originálnu chuť, spestríme stravu a ulahodíme viacerým členom rodiny
  • z celého kuraťa využijeme prakticky všetko

 

Pozrite si aj infografiku, ktorá ukazuje, či sa oplatí kúpiť celé kura.