EN
Je toho viac

Aké prílohy sú vhodné ku kuraciemu mäsu?

Existuje množstvo receptov na prípravu zemiakových príloh ku kuraciemu mäsu. Veru, nestačili by vám všetky prsty na rukách aj nohách, ak by ste ich začali menovať. Pečené, varené, dusené, s cibuľkou či bylinkami, s maslom aj masťou, pasírované, pretláčané, s červenou paprikou aj strúhaným syrom.

Máme radi domáce chute

Zemiaky sú obľúbenou slovenskou poľnohospodárskou plodinou. Mohli by sme povedať, že ak by ich z Ameriky nepriniesol Krištof Kolumbus, museli by sme ich priniesť my. Naša domáca kuchyňa sa bez nich jednoducho nezaobíde.

Veľmi obľúbenými sú vyprážané zemiakové hranolčeky. Skúsili ste niekedy zameniť vstupnú surovinu? Hitom ostatných rokov sú totiž hranolčeky zo zeleru. Áno, dobre čítate. Táto málo atraktívna a veľmi aromatická buľva je perfektnou náhradou sacharidových zemiakov. Príprava je rovnako jednoduchá, výsledok vás milo prekvapí.

S blížiacimi sa sviatkami čoraz častejšie v našich chuťových bunkách rezonuje spomienka na mamin sviatočný majonézový šalát. Zmes varených zemiakov, majonézy, vajec, hrášku a inej zeleniny vytvorí lákadlo pre všetkých hladošov. Aj v tomto prípade máme pre vás “light” tip: časť zemiakov nahraďte kyslejšími jablkami, ktoré zbavíte šupky a nakrájate na malé kúsky. Budete prekvapení ľahkosťou a sviežosťou klasického majonézového šalátu.

 

Stálice na tanieri

Pečené kura s ryžou a kompótom je pre mnohých spomienka zo školskej jedálne, pre iných najobľúbenejšie jedlo. Ryža súperí na našich tanieroch spolu so zemiakmi o prvenstvo. Prišla k nám z opačného konca sveta a my sme sa ju naučili pripravovať rôznymi spôsobmi. Dokonca aj moderná technika pri tom pomáha, pretože v nejednej slovenskej domácnosti používajú elektrický hrniec na prípravu ryže.

Od tejto prílohy je len malý krôčik k slovenskej ryži alebo tarhoni – čo sú cestovinové prílohy. Do tejto skupiny by sme mohli zaradiť hneď niekoľko špecialít. Viete si predstaviť kurací paprikáš bez halušiek? My nie. Slávnostnou prílohou k pečenému kuraťu býva žemľová plnka či žemľová knedľa.

Niekedy sa príloha stáva neoddeliteľnou súčasťou celého jedla, ako v prípade cestovinového šalátu s kuracími kúskami. Takéto jedlo sa dá chutne a osviežujúco doplniť rôznymi druhmi zeleniny, dresingom, vareným vajíčkom, orechami a bylinkami, či inými surovinami. Kuracie šaláty sú mimoriadne obľúbené najmä počas teplejších mesiacov, pretože sa dajú konzumovať aj studené.

 

Pod cudzími pokrievkami

Polenta je podobná našej zemiakovej kaši. Až na to, že sa pripravuje z kukuričnej múky. Je to typická príloha z Južnej Ameriky, ktorá si postupne nachádza svojich fanúšikov aj u nás. Taktiež aj pečená fazuľa bohatá na bielkoviny, ktorá pochádza z rovnakých končín ako polenta.

Africký kuskus, indické čatní, bulgur z Blízkeho Východu, talianske gnocchi, mexická tortilla, rakúske špecle, indický chlieb chapati, juhočeská cmunda. Už sa vám zatočila hlava z toľkých príloh? Môžeme pokračovať v menovaní ďalších, ktoré sa u nás už dávno udomácnili. Vyskúšajte napríklad pohánku, ktorá je veľmi hodnotným doplnkom kuracieho mäsa.

 

Jednoduchá matematika

Ľahko stráviteľné kuracie mäso je jednoducho odsúdené na úspech. Je šťavnaté a chutné. Okrem toho je prirodzeným zdrojom bielkovín a má nízky obsah tukov. Najmä z tohto dôvodu sa nachádza v jedálničkoch ľudí, ktorí z rôznych dôvodov musia kontrolovať denný príjem energie.

Kura dodá nášmu telu bielkoviny potrebné pre všetky bunky. Aby bol aj redukčný jedálniček bohatý na výživné látky, pridajte k nemu množstvo zeleniny. Môže byť varená, dusená, pečená… najlepšia je v surovom stave. Zelenina má úžasnú výhodu: okrem svojej chuťovej a farebnej rozmanitosti ponúka množstvo vlákniny, minerálov, vitamínov, stopových prvkov. Má málo cukru a tuku, takže je nízkokalorická. A môžeme ju jesť skutočne vo veľkých množstvách!

Podčiarknuté, sčítané. Ak počítate kalórie, dusené kuracie prsia a zelenina na pare či v surovom stave sú ideálnou dvojicou na vašom tanieri.

 

Netradične tradičné

Potrebujete rýchlo nachystať večeru pre viacerých ľudí? A chcete, aby to bolo niečo chutné, jednoduché a pritom prekvapivé? Vieme, ako na to. V priebehu necelej hodiny dokážete vyčarovať štýlové rustikálne jedlo. Potrebujete hlboký plech na pečenie, kyslú kapustu, zopár zemiakov, na kocky pokrájanú slaninku a samozrejme, kvalitné kura zo slovenského welfare chovu. Kura nakrájajte na menšie kúsky, posypte soľou, čiernym korením aj trochou červenej papriky. Do hlbokého plechu navrstvite kyslú kapustu bez šťavy, nadrobno pokrájané zemiaky a slaninku. Kuracie kúsky uložte na kapustu a všetko spolu vložte do rozohriatej rúry.

Kura bude šťavnaté a pečenú kyslú kapustu spolu so zemiakmi môžete rovno z plechu podávať ako prílohu. Jednoduché zimné jedlo bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamín C a najmä na nové chuťové zážitky. Dobrú chuť!

 

KuRadič na záver:

  • Univerzálnosť kuracieho mäsa dovoľuje vytvárať nové a zaujímavé chuťové kombinácie.
  • Mixujte s citom – zbytočne veľa korenín a príloh nemusí byť to “pravé orechové”.
  • Nazerajte do hrncov a hľadajte inšpiráciu doma aj v zahraničí.
  • Kráľovskú hostinu vyčarujete rýchlo a ľahko. Kura Kráľovské s nápaditou prílohou je na to ako stvorené!