EN
Je toho viac

Vykostenie kuraťa alebo Bez kostí niet hostí?

Všetci to dobre poznáme. Rodinné oslavy, stoly pokryté všakovakými dobrotami, dobrá nálada. A napokon zostanú len prázdne taniere, kde tu pokrčený špinavý obrúsok a poobhrýzané kosti. Tak to vyzerá, keď odišli hostia, ak sme im ako hlavné jedlo ponúkli napríklad pečené kuracie stehná. Nemusí sa to však takto končiť vždy.

Kura môžeme vykostiť ešte skôr, ako z neho začneme variť. Zaberie to síce trocha viac času ako hodiť celé kura na plech, nie však cez dve minútky, o čom sa presvedčíme aj v tomto videu. Chce to len cvik a raz dva pomocou ostrého vykosťovacieho noža oddelíme kosti od mäsa.

Potom už stačí len zapojiť fantáziu a hosťom pripravíme napríklad vykostené kuracie stehná na prírodno, na smotane, na šťave, v marináde, s plnkou atď. S vykosteným kuracím mäsom je tých možností, ako ponúknuť našej návšteve niečo netradičné, veru veľa.

Či už k nám prišiel na návštevu niekto bez chrbtovej kosti alebo dobrák od kosti, či už nás navštívila nejaká „kosť“ alebo „kosť a koža“, rozhýbme kosti a pripravme pre hostí kura bez kostí. Chýbať im nebudú.

 

 

 

KuRadič (užitočné rady na záver)

  • na vykosťovanie kuraťa používajte kvalitný, ostrý nôž
  • pri vykosťovaní sa snažte čo najmenej zarezávať do mäsa, aby nestratilo svoju kvalitu