EN
Je toho viac

Viete, za čo si v reštaurácii platíte?

Doma varíme takmer každodenne, dávame si pozor z čoho varíme a aké […]

Doma varíme takmer každodenne, dávame si pozor z čoho varíme a aké suroviny používame. Reštaurácie využívame skôr pri rôznych oslavách, či výnimočných udalostiach, ale čoraz častejšie vídať aj rodiny, ako idú spolu na obed, či večeru do reštaurácie len tak, lebo sa im doma nechce variť, chcú si pochutiť na niečom, čo doma navariť nevedia, alebo si chcú uctiť vzácnu návštevu.

 

Pýtajte sa!

Už pomaly každý mesiac vypláva na povrch nejaká väčšia, či menšia kauza ohľadom nekvalitných, zdraviu škodlivých potravín z dovozu, ktoré sa vám mohli dostať na tanier aj v reštaurácii. Preto je na mieste opatrnosť. Možno by sa vám to zdalo neprimerané, či trápne, no čoraz viac ľudí sa pýta v reštauráciách obsluhy z kade pochádzajú suroviny na vybrané jedlo. Chcete sa predsa najesť chutne a z kvalitných surovín za ktoré si zaplatíte. Preto si treba uvedomovať, že za takúto otázku sa vôbec netreba hanbiť a ak s odpoveďou personálu nie ste spokojní, treba zvážiť iné jedlo, alebo inú reštauráciu.

 

Vysoká cena nie je zárukou kvality

Taktiež je dôležité vedieť, že vysoká cena jedla ešte nemusí znamenať, že sa vám dostane na tanier aj jedlo z kvalitných surovín. Z vlastnej skúsenosti musíme povedať, že vo väčšine reštaurácií je prvoradá cena. Prevádzkari aj kuchári krútievajú hlavou, že z Brazílie majú mäso lacnejšie aj o polovicu. A to aj v prípade luxusných reštaurácií. Otázka však zostáva, či sa chce človek v reštaurácii chutne najesť, alebo si zaplatiť za priotrávenie sa.  Samozrejme, platí aj opačný extrém a príliš nízka cena jedla naznačuje, že asi nebude všetko s „kostolným poriadkom“.

 

Kto hľadá, ten nájde

V zahraničí je úplne bežné, že reštaurácie vo svojich jedálnych lístkoch píšu presne od koho nakupujú svoje suroviny. U nás je to už bohužiaľ jav zriedkavejší, no napriek tomu sa prvé lastovičky nájdu aj u nás. Medzi týchto priekopníkov nepochybne patril aj Jaroslav Žídek, ktorý pôsobil v reštaurácii Albrecht a Marián Filo z Kaštieľa Čereňany. Ak však nechcete hľadať naslepo, prinášame vám na našej stránke mapu aj so zoznamom reštaurácií, ktoré varia z Kuraťa Kráľovského.  Dokonca aj v škole varenia pre gurmánov používajú pri svojich kurzoch výhradne Kura Kráľovské, pretože vedia, že keď sa človek učí, má sa učiť kvalitne.

 

KuRadič na záver:

  • Pýtajte sa na pôvod mäsa vo svojej reštaurácii, máte právo sa informovať
  • Nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné jedlo. Skôr, či neskôr sa to odrazí na vašom zdraví
  • Návšteva reštaurácie by mala byť súčasť kultúry rovnako, ako návšteva divadla. Nechodíte tam každý deň, tak si vyberte starostlivo, aby ste neboli sklamaní.
  • Na kurakralovske.sk nájdete celý zoznam reštaurácií, kde varia z Kráľovského Kuraťa a iných kvalitných surovín