EN
Je toho viac

Veselo s kuraťom

Koncoročná rekapitulácia by mala mať štipku humoru, čo myslíte? Veríme, […]

Koncoročná rekapitulácia by mala mať štipku humoru, čo myslíte? Veríme, že tento rok bol pre vás nielen chutný a zábavný, ale aj plný úspechov. Tak ako ten Lacov.

Laco poslal svojho syna z trhu domov, nech odnesie nakúpené kurčatá. Chlapec išiel cez dedinu, zakopol, spadol a všetky kuriatka sa rozutekali. Nešťastný syn premýšľal, čo má urobiť, bál sa otca. Rozbehol sa teda za nimi a začal ich lapať. Chudáčisko, bol vydesený, lebo nevedel, koľko kurčiat otec kúpil a mal obavu, že ich nepochytal všetky.
Keď prišiel domov, hneď sa priznal: „Ocko, stala sa mi veľmi nepríjemná vec. Spadol som a kurence sa mi rozutekali po dedine. Pochytal som ich, ale neviem, či ich skutočne bolo dvanásť.” Laco sa na neho milo usmial a hovorí: „Pochytal si ich dobre, synu. Pôvodne ich bolo sedem.”

Smiech lieči

Už dávno je dokázané, že dobrá nálada a smiech nás udržiavajú v dobrom zdravotnom stave. Ale poznáte to, keď si z niekoho nemiestne vystrelíte, že? Dokonca aj zvieratá si z nás robia srandu. Veď posúďte.

Na dvore sa hádajú prasiatko, býk a kura, kto z nich dokáže najlepšie vystrašiť svoje okolie.

Prasa sa pyšne postaví a hovorí: „Ja, keď sa vyváľam v bahne a zakrochkám, tak sa všetky sliepky vyľakajú, až začnú kotkodákať a od strachu znášať vajcia.”

Na to kontruje býk: „Pche! Keď ja zadupocem, tak všetci utečú!”

Kuriatko im obom odpovedá so smiechom: „To je slabé! To ja, keď si ľahnem na zem a hrám mŕtveho, tak sú všetci ľudia v panike a kričia – vtáčia chrípka!!!”

Veselá nálada, chutné jedlo a… niečo k tomu ešte chýba.

Biele, ružové alebo červené?

K dobrému obedu sa žiada hlt dobrého nápoja. Silvestrovské menu je vyskladané z rôznorodých chodov. Nesmú chýbať ani bublinky. Aké má byť víno podávané k mäsám? Na to je jednoduchý návod – čím tmavšie mäso, tým tmavšia farba vína.

Ľahká, jemná kuracina sa skvelo kombinuje so suchým bielym vínom. Hitom posledných rokov sú svieže ružové vína, za ktoré slovenskí producenti získali nejedno svetové ocenenie. Či biele alebo ružové, všetko s mierou! Sekt alebo originálne šampanské si ponechajte na neskorší čas, aby ste si vychutnali šteklivé perlenie bubliniek. Ideálny čas je o polnoci, kedy sa odštartuje paľba zátkami.

A po prípitku už hlavne nesadajte za volant. Stačí jeden pohárik a môžete si rýchlo ublížiť. Vskutku rýchlejšie, ako behá kura.

Ide automobilista, keď ho zrazu predbehne kura. Automobilista dupne na plyn, ale nedokáže ho dobehnúť, iba vidí, ako kura zabočilo do statku. Dôjde tam a pýta sa statkára, či je to pravda, že má tak rýchle kura. Statkár odpovedá:

-„Áno, mám, je špeciálne vyšľachtené, aby malo veľké stehienka.“

-„A neprejavuje sa to na chuti?“, pýta sa začudovane automobilista.

-„Neviem, ešte sme žiadne nechytili!“

Silvestrovská hostina

Priatelia, rodina, známi aj susedia sú pozvaní k vám a chcete pripraviť niečo špeciálne? Ak čakáte veľa hostí, ideálne sú kuracie kúsky na plechu. Príprava je presne taká jednoduchá, ako názov napovedá. Pokiaľ sa nerozhodnete pre ešte jednoduchší recept mladomanželky:

Mladomanželka servíruje na obed mladomanželovi pečené kura. Ten chvíľu prežúva a potom sa pýta: „Čím si naplnila to kura?“

Mladomanželka odpovedá: „Ničím, už bolo naplnené, keď som ho kúpila!“

Ale späť ku kuracím kúskom. Jedno alebo dve Kurence Kráľovské (podľa počtu hostí) umyjete, osušíte, rozporciujete na malé kúsky. Z každého kuraťa dokážete rezaním a strihaním vytvoriť 8 – 10 častí. Do mikroténového vrecka si nasypte hladkú múku, do ktorej pridáte červenú papriku, soľ, čierne mleté korenie, štipku mletého koriandra alebo môžete dať aj rascu. Poriadne zatraste, aby sa jednotlivé koreniny dobre premiešali. Každý kurací kúsok najprv namočte do vajíčka a následne šupnite do vrecka, poriadne zatrepte, aby sa kuriatko dobre obalilo. Dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, na každý kúsok položte plátok masla a nechajte zapiecť v trúbe do chrumkava asi 45 minút.

Zábavné silvestrovské menu môžete doplniť zeleninovým šalátom, majonézovou klasikou, opekanými zemiakmi alebo len voňavým čerstvým chlebom. K tomu sterilizované uhorky a rýchla paráda je na svete! V jednoduchosti je krása a vaši hostia si pochutia aj bez príboru.

Dávajte si však pozor pri nákupe kuraťa. Kvalitné kura rovná sa výživné a chutné kura. Vyberajte obozretne a u predajcov, ktorým veríte…

Mäsiar má kúsok pred fajrontom a ostalo mu jedno kura, a rád by sa ho zbavil.
Dobehne chlapík a akoby zázrakom sa pýta: „Máte kura?“
Mäsiar odpovedá: „Áno.“ 
Vytiahne kura z chladničky, hodí ho na váhu: „Kilo 20. Môže byť?“
Chlapík: „A väčšie nemáte?“
Mäsiar vráti kura do chladničky, vytiahne to isté, troška ho otočí, nenápadne pritlačí na váhu , a vraví: „Kilo 70. Môže byť?“
Chlapík: „Super! Prosím si obe!“

… a jeden bradatý na záver

Ide kohút okolo výkladu Pipi grillu, díva sa na  kurence v grile a šomre si popod zobák: „Jasné, solárko a kolotoče, na to vás je!”

Prajeme vám zdravý, chrumkavý a veselý nový rok 2017!

KuRadič:

  • Užívajte si zdravia, šťastia a radosti plným priehrštím, nech máte dosť energie na kuchárske experimenty so šťavnatým kuracím mäskom.
  • Podeľte sa o dobrú náladu a smiech so svojím okolím. Je to nákazlivé!
  • A pamätajte, welfare kuracinka sa už teraz chystá pre všetky maškrtné jazýčky. Dbáme na to, aby ste si vychutnávali len kvalitné kuracie mäso aj v nastávajúcom roku.