Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Príroda sa nám už nádherne prebúdza, slniečko začína príjemne hriať a na dvere nám pomaly klopú druhé najväčšie sviatky roka. Ste v kuchyni verní tradíciám alebo radi experimentuje? Pripravili sme si pre vás modernejšie recepty, pre všetkých, ktorí by na sviatočný stôl chceli priniesť niečo nové.

Naša krajina je skutočne bohatá, pokiaľ ide o tradície spojené so sviatkami. A tie sa už prirodzene spájajú aj s dobrým jedlom. Rovnako ako pri veľkonočnom jedle aj v prípade aktivít, ktoré má každý región zaužívané, sú rôzne rozdiely. Jedno však spája všetkých! Dobrého jedla musí byť nadostač a na svoje si musí prísť každý – milovník mäsa, sladkého, slaného či vyznávač zdravého stravovania.

Zaraďte do menu kuracie mäso

Pokiaľ nie ste fanúšikmi tučného mäsa alebo si chcete jednoducho pripraviť zdravší variant veľkonočných dobrôt, ideálnym spôsobom je vybrať si jedlá z kuracieho mäsa. Kuracie mäso môžete použiť na mnoho spôsobov. V moderných domácnostiach nemusíme pripravovať misy, ktoré obsahujú varenú bravčovú šunku alebo klobásu. Kuracie mäso je v tomto smere veľmi vďačné a pripravíte z neho naozaj chutné dobroty, ktoré si rodina rada ponechá ako tradičné. Pokiaľ ste v kuchyni zručnejší, je skvelé pripraviť si napríklad domácu šunku z poctivého kuracieho mäsa.

Z domácej šunky potom pripravíte chutné rolky plnené chrenom alebo ju jednoducho naservírujete na obloženú misu s ostatnými surovinami – s vajíčkami, uhorkami, so zeleninou, s chrenom a pod. Moderné gazdinky dnes tvoria mnoho vlastných receptov so zdravšími surovinami, zdravé koláče, zákusky. A rovnako to môže byť aj pri slaných pokrmoch a hlavných jedlách.

Pripravte si s nami chutné a ľahké veľkonočné menu s týmito receptmi:

1. Kuracie rolády s pestom z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

  • 400 g zemiakov
  • 500 g kuracích pŕs Kura Kráľovské
  • 150 g nastrúhanej mozzarelly
  • 4 PL pesta z medvedieho cesnaku
  • 1 šalotka
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 balenie baby špenátu
  • 2 PL olivového oleja
  • ½ PL rozmarínu

Postup:

  • Zemiaky nešúpeme, no poriadne ich umyjeme pod prúdom teplej vody. Nakrájame ich na kocky a vložíme do misy. Zatiaľ si dáme rúru predhriať na 220 °C. Zemiaky potom polejeme 1 PL olivového oleja, pridáme cca ½ ČL soli, rozmarín a štipku čierneho korenia a dobre premiešame. Rozprestrieme ich na plech a dáme do rúry piecť na cca 20 minút, kým budú mať zlatistú farbu.
  • Kuracie prsia narežeme na tenké plátky (asi 0,5 – 0,75 cm). Takto nakrájané plátky mäsa prikryjeme potravinárskou fóliou a jemne prejdeme valčekom, aby sa dali lepšie rolovať. Odstránime fóliu a každý plátok potrieme pestom z medvedieho cesnaku, jemne osolíme, posypeme mozzarellou. Takto pripravené plátky kuracieho mäsa zrolujeme a konce spojíme špáradlami, aby nám dobre držali.
  • Na panvici zohrejeme 1 PL olivového oleja a kuracie rolky na nej smažíme 5 minút; priebežne ich obraciame, aby sa opiekli z každej strany. Po 5 minútach dáme rolky do zapekacej misy a posypeme ich najemno nakrájanou šalotkou. Polejeme výpekom a dáme zapiecť ešte na 10 – 15 minút na 180 °C.
  • Hotové rolky podávame s pečenými zemiakmi a so špenátom, ktorý sme si vopred umyli. Môžeme ho podávať čerstvý alebo ho jemne zohrejeme na panvici, kde sme piekli rolky.

 

2. Chuťovky s nadýchaným kuracím krémom

Potrebujeme:

  • 1 veľká bageta (alebo 2 menšie)
  • 300 g uvarených kuracích pŕs Kura Kráľovské
  • 250 g bylinkovej Lučiny
  • 2 PL majonézy
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 2 PL olivového oleja
  • hrsť čerstvej pažítky

Postup:

  • Bagetu nakrájame na pozdĺžne kolieska, poukladáme na plech a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme a pridáme štipku mletého čierneho korenia a bazalku. Dáme do rúry vyhriatej na 220 °C a pečieme 10 – 15 minút do chrumkava.
  • Zatiaľ čo sa pečú bagetky, pripravíme si krém. Uvarené kuracie prsia rozmixujeme v mixéri a dáme ich do misy. Nemala by to byť úplne pasta, ale jemná hmota s kúskami mäsa. Do misky k mäsu potom pridáme všetky ostatné suroviny okrem oleja a bazalky. Dobre premiešame, aby nám vznikol jemný, nadýchaný krém.
  • Najlepšie chuťovky sú práve z teplých, čerstvo upečených bagetiek, ktoré potrieme čerstvým krémom. Milovníci pažítky ju môžu použiť na dochutenie a dozdobenie. Tento pokrm môže byť aj vhodnou alternatívou predjedla.

3. Pečené kura na bylinkovom masle

Potrebujeme:

  • 1 celé Kura Kráľovské
  • ¼ hrnčeka olivového oleja
  • 6 vajec
  • rímsky šalát (šalátové srdiečka)
  • na bylinkové maslo:
  • 150 g masla
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • ¼ hrnčeka nasekaného medvedieho cesnaku (kto nemá, môže použiť pažítku alebo čerstvú bazalku)
  • 2 nakrájané jarné cibuľky
  • 2 hrnčeky baby špenátu
  • 1 PL octu
  • ½ hrnčeka čerstvej petržlenovej vňate
  • ½ hrnčeka kôpru (môžete nahradiť inými obľúbenými bylinkami)
  • ½ hrnčeka čerstvých lístkov mäty

Postup:

  • Začneme prípravou masla. Na miernom ohni nahrejeme panvicu, do ktorej postupne vkladáme maslo, cesnak, jarnú cibuľku a špenát. Chvíľku spolu opečieme, kým sa maslo úplne rozpustí. Obsah panvice potom nalejeme do mixéra a pridáme ocot a zvyšné bylinky. V mixéri vymiešame, kým nezískame hladkú konzistenciu.
  • Kurča vložíme do zapekacej misy a rovnomerne ho potrieme bylinkovým maslom; kto chce, môže kura maslovou zmesou aj „pomasírovať“, aby chute prenikli dnu. Teraz ešte jemne osolíme a pridáme štipku čierneho korenia a kurča otočíme „hore nohami“, teda prsami smerom ku dnu misy. Dáme piecť zakryté do rúry na 20 minút (200 °C obyčajná rúra, 180 °C teplovzdušná).
  • Po 20 minútach kura obrátime prsami nahor, zakryjeme a pečieme ďalších 15 minút. Potom kura vyberieme zo zapekacej misy a necháme odpočívať. Do zapekacej misy vložíme umyté vajcia v škrupine, zakryjeme ich poklopom a  takto necháme variť v rúre 10 minút. Ide o nezvyčajný spôsob úpravy vajec, no ak to vyskúšate, nebudete ľutovať.
  • Uvarené vajíčka vyberieme a po 5 minútach olúpeme – ide o to, aby neboli horúce, ale ani úplne vychladnuté. Ak by ste si na tento spôsob predsa len netrúfli, uvarte vajcia klasickým spôsobom vo vode.
  • Servírovanie by malo vyzerať takto: Na taniere pripravíme umytý a rozobraný rímsky šalát. Hotové kura naporciujeme a servírujeme na šalát, pridáme na kolieska nakrájané vajíčka, polejeme bylinkovým maslom a podávame. Na dochutenie či dekoráciu môžeme pridať plátky citróna.

Prajeme vám dobrú chuť!

Milí čitatelia, čo dobré budete pripravovať k blížiacim sa sviatkom? Pochváľte sa, poteší nás to.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.