EN
Je toho viac

V čom má kuracina navrch

Ozvala sa priateľka, že príde k vám na obed? Alebo ste sa vrátili z posilňovne a poriadne vám škvŕka v bruchu? Šikovnou a zdravou voľbou nielen pre tieto prípady je kuracina.

Nejedna gazdinka by vedela narýchlo vymenovať aspoň 10 receptov na prípravu kurčaťa. Prečo je kuracie mäso v našich domácnostiach také obľúbené? Dôvodov je niekoľko.

 

“Kuracia polievočka je liek!” hovorievali naše babičky

 

A mali pravdu. Organizmus počas choroby potrebuje dodať chýbajúce tekutiny, minerálne látky a vitamíny. Určite sami poznáte ten pocit, kedy vám počas nepríjemnej chrípky padne vhod tanier horúcej kuracej polievky s uvareným mäsom a zeleninou.

 

Vďaka ľahkej stráviteľnosti, nízkemu podielu tuku v mäse a jemnej chuti je kuracie mäso ideálnou potravinou aj pre dlhodobo chorých ľudí, či ľudí s obmedzenou možnosťou príjmu iných potravín.

 

Pravdaže, treba si vždy dať pozor, odkiaľ kuracie mäso, ktoré kupujeme, pochádza. Zdravé a prospešné pre nás je len vtedy, ak je z overeného welfare chovu, kŕmené bez rastových hormónov a antibiotík, ktoré škodia nielen samotnému mäsu, ale v konečnom dôsledku aj nám.

 

Pre zdravý životný štýl je potrebná kvalitná strava

Lekári varovne dvíhajú prst pred nárastom srdcovo-cievnych ochorení a obezitou. Reklamy nás denne bombardujú zaručenými diétami. Teplé počasie neúprosne skracuje sukne a nohavice, vyzlieka nás vrstvu po vrstve. Zrazu je vidno každý kilogram navyše. Čo s tým? Je potrebné upraviť jedálniček a pohybový režim.

 

Kuracie mäso, a najmä prsia bez kože, je ideálnou súčasťou stravy pri redukčnej diéte. Kalorická výdatnosť závisí aj od spôsobu prípravy mäsa. O rôznych spôsoboch prípravy kuracieho mäsa sa dozviete v predchádzajúcich článkoch. Najlepšia “low fat”, čiže nízkotučná úprava je varenie na pare. Náš tajný tip na zdravý recept: svieži zeleninový šalát s Kuraťom Kráľovským. Fantázii sa medze nekladú! Pripravte ho nielen pre seba, ale aj pre svojich priateľov a rodinu. Uvidíte, ako si všetci pochutnajú.

 

Bielkoviny, či proteíny? Potrebujeme ich vôbec?

Bielkoviny sú proteíny. Vedeli ste, že kuracie prsia obsahujú v 100 gramoch mäsa len 1 gram tuku a 19 gramov bielkovín? V porovnaní s bravčovým mäsom, kde je až 16-27 gramov tuku a 15 gramov bielkovín. Prečo hovoríme nielen o tukoch, ale jedným dychom spomíname aj bielkoviny? Sú nevyhnutnou zložkou stravy – sú základnou jednotkou pri stavbe buniek a svalov. Zároveň slúžia na obnovu buniek, regeneráciu svalov a tkanív. Bielkoviny sú nevyhnutné pre energetický metabolizmus, imunitný systém a hormonálnu reguláciu. Zabezpečujú komunikáciu iných buniek v organizme, starajú sa o transport iných molekúl. Ako vidno, bez bielkovín by sme nemohli žiť. Kuracie mäso je ideálnym zdrojom plnohodnotných bielkovín.

 

Na kura si trúfne každý!

Je úplne jedno, či ste kuchár-začiatočník, alebo máte niekoľko michelinovských hviezdičiek. Široké využitie kuraciny v kuchyni a v jedálničku nám poskytuje nekonečné spektrum kombinácií, chutí, vôní a tvarov. Od najjednoduchších receptov, ktoré zvládnu aj malé deti, až po rafinované špeciality vychýrených kuchárskych majstrov.

 

Kuracie mäso je vždy zaujímavé. Výsledná chuť jedla závisí od spôsobu prípravy, ale v nemalej miere aj od použitej časti kurčaťa. Vyskúšajte a kombinujte! Nebojte sa experimentovať a nechajte sa utvrdiť v tom, že kvalitné Kura Kráľovské vám prinesie naozajstný gurmánsky zážitok.

 

KuRadič na záver:

  1. Kuracie mäso je ľahko stráviteľné, má nízky obsah tuku a je bohatým zdrojom bielkovín.
  2. Kuraciemu mäsu z welfare chovu bez hormónov a antibiotík sa nič nevyrovná.
  3. Dostupnosť na slovenskom trhu a stovky chutných receptov na prípravu mäsa.
  4. Celé kura sa dá v kuchyni využiť bezo zvyšku a jeho prípravu zvládne aj úplný kuchársky začiatočník.