Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Majú to byť sviatky pokoja, radosti a lásky, nie obžerstva a trápenia tráviacej sústavy. Navyše, jedlom v kruhu najbližších počas Štedrého večera sa maratón hodov a rodinných návštev iba začína. Skúste to tento rok aspoň u seba doma absolútne zľahka. S kuracinou a kopou ušetreného času.

Vianoce sú časom tradícií i zázrakov

Nebojte sa čarovať s nápadmi a vytvoriť si vlastnú rodinnú tradíciu a vlastné zdravé vianočné menu. Robili to tak aj naše staré a prastaré mamy. Najčastejšie po svadbe – ako mladuchy – k zdedeným zvykom každá pridala niečo originálne. Niečo z jeho strany, niečo z jej, niečo zo záhradky či typické pre región, v ktorom začali spolu žiť. Tak vznikajú tradície. My dnes k tomu môžeme pridať i niečo zo získaných vedomostí o zdravom životnom štýle, prispôsobené energetickému výdaju, ktorý máme (či častejšie skôr nemáme). Kura Kráľovské je na to dokonale stvorené.

Kapustnica 2x úplne inak:

Famózna vianočná

Počítajte s tým, že hotová bude do hodinky. Netreba ju variť deň vopred – práve naopak! Ak sa má váš domov rozvoňať Vianocami v správny čas, nechajte si jej prípravu na poslednú chvíľu. Začnite s ňou popoludní, a keď skončíte, stále vám zostane čas na vyzdobenie vianočnej tabule i podvečerné „venčenie“ detí sviatočne vysvietenými ulicami.

Potrebujeme:

  • veľkú cibuľu
  • 0,75 – 1 kg kvalitnej kvasenej bielej kapusty, ideálne „bezéčkovej“
  • 0,75 – 1 kg kuracích stehien HSH bez kostí a koží
  • 100 g pravých sušených lesných húb (dubové a smrekové hríby, osikové a brezové kozáky, kuriatka…)
  • 1 – 2 hrste sušených brusníc (podľa chuti)
  • 4 – 6 ks väčších zemiakov (podľa obľuby)
  • biele mleté a zelené celé korenie, nové korenie, borievky, mletú rascu, bobkový list
  • materinu dúšku
  • maslo alebo olej
  • PL kvalitnej múky – ovsenej, celozrnnej špaldovej alebo pohánkovej

Postup:

Sušené huby namočíme na dve hodiny do vody. Huby by mali byť z poslednej letnej sezóny, nie tri či štyri roky staré. Potom ich scedíme, necháme odkvapkať a nakrájame na malé kúsky. Na rozpustenom masle alebo oleji osmažíme tzv. dosklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej huby, potom časť sušených brusníc a po chvíli aj nakrájané mäso z kuracích stehien, ktoré sme ochutili korením a poprášili múkou. Restujeme, kým sa mäso zatiahne, prípadne až mierne opečie. Všetko jemne osolíme, podlejeme vodou a dusíme na miernom ohni pod pokrievkou. Následne očistíme, umyjeme a nakrájame zemiaky. Bez ďalšieho čakania ich pridáme do hrnca. Všetko opäť podlejeme vodou. Keď sú zemiaky a mäso mäkké, pridáme scedenú kyslú kapustu, zvyšok sušených brusníc, lístočky a drobné kvietky materinej dúšky (bez tvrdých kostrniek). Podľa chuti dosolíme. Kapustnicu podlievame vodou priebežne počas celého varenia, ale vždy dolievame len toľko, aby boli suroviny ponorené. Nesmú zbytočne plávať – kapustnica nemá byť riedka ako bežná polievka.

Materina dúška – korenie z letných lúk

Slovensko je domovom viacerých odrôd materinej dúšky. Každá z nich je skvelá aj ako korenie – špeciálne na ryby a jemné mäso. Hlavným obdobím zberu mladých kvitnúcich častí sú horúce letné dni okolo obeda, keď najviac vonia a obsahuje najvyšší podiel liečivých silíc. Má hojivé, posilňujúce, protikŕčové a protizápalové účinky. Čaj z nej je známy pri nachladnutí a bolestiach hrdla. Účinné látky z jej lístkov a kvetov aj v podobe korenia zlepšujú trávenie, odstraňujú nechutenstvo, zmierňujú nadúvanie, chránia proti črevným parazitom, infekčným ochoreniam čriev a katarom.

Brusnice do kapusty?

Keď sa brusnice položia na stôl, tak väčšinou ako jedinečná príloha s konzistenciou džemu k domácej sviečkovej. Ale viete, že sušené brusnice vo sviatočných polievkach dokonale nahradia sušené slivky? Obzvlášť lahodné sú v kapustnici s kuracím mäsom. Jeho jemnú chuť na rozdiel od sušených sliviek „neprekričia“, len zľahka podčiarknu. Brusniciam sa pripisuje preventívny účinok proti rakovine hrubého čreva. Pomáhajú pri chorobách srdcového rytmu. Sú účinné proti hnačke, chrípke, bolestivej menštruácii. Niektoré ich dobré vlastnosti sa v kombinácii s kvasenou kapustou a mäsom s nízkym podielom tuku znásobujú. Obzvlášť schopnosť znižovať hladinu tzv. zlého cholesterolu, a ak nie sú presladené, tak aj schopnosť pomáhať v boji proti cukrovke a nadváhe.

Výdatná silvestrovská

Správna silvestrovská kapustnica musí večer po celodennej lyžovačke či zimnej túre poriadne zohriať, správne zasýtiť, a potom, do polnočného ohňostroja, i  zamaskovať nejaký ten pohárik v krvnom obehu dospelých. Táto dodá presne toľko síl, koľko treba na náročnú silvestrovskú noc. Neublíži ani krehkým dámam. Naopak, do nového roka s ňou vkročíte bez hučania v hlave a ťažobou nafúknutého brucha. Mimochodom, pri tejto kapustnici platí: čím viac sa zohrieva, tým viac chutí. Uvarte ju určite aspoň deň pred Silvestrom a potom ju poriadne strážte – inak z nej do dňa D nič nezostane.

Potrebujeme (do veľkého hrnca):

  • cibuľu
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 0,75 – 1 kg kvasenej bielej kapusty
  • 0,75 – 1 kg kuracích stehien HSH bez kostí a koží
  • 2 – 3 ks kvalitnej údenej domácej klobásy
  • hrsť sušených lesných húb
  • 5 – 6 ks väčšej mrkvy
  • 1 – 2 väčšie petržleny
  • 5 – 6 zemiakov (alebo podľa obľuby)
  • ½ zaváracieho pohára sterilizovanej cvikly
  • soľ
  • biele mleté korenie
  • zelené celé korenie
  • nové korenie
  • borievky
  • klinček
  • mletú rascu
  • bobkový list
  • 250 ml sladkej smotany
  • 2 PL múky
  • maslo alebo olej

Postup:

Na rozpustenom tuku osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme sušené huby, ktoré boli predtým namočené vo vode, celé koreniny – nové a zelené korenie, borievky, klinček, bobkový list – a nakrájané mäso z kuracích stehien. Okoreníme mletými druhmi korenia a restujeme, až sa mäso zatiahne. Pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, celú klobásu, všetko osolíme a podlejeme vodou. Očistené a nakrájané zemiaky pridáme do hrnca, keď mrkva a petržlen prestanú pri miešaní „klopkať“. Podľa potreby zasa pridáme vodu a všetko spolu varíme ďalej. Napokon pridáme zaváranú cviklu a kyslú kapustu. Ako posledný pribudne do hrnca pretlačený cesnak. Silvestrovskú kapustnicu zahustíme zátrepkou (múkou rozhabarkovanou so sladkou smotanou a s trochou vody), a ak treba, dochutíme. Klobásu pred podávaním vyberieme a nakrájame na kolieska.

Cvikla nie je burina

Cvikla, to je v našich končinách lacná lokálna zelenina. Asi preto ju tak podceňujeme. Muži ju neznášajú, lebo býva súčasťou diét ich drahých polovičiek, deťom najčastejšie nevonia. Cvikla patrí do kategórie tzv. superpotravín. Je bohatá na železo, takže pomáha krvotvorbe. Obsahuje prvky dôležité pre krásnu pleť, zdravé vlasy, nechty, kosti a oddialenie starnutia. Chráni pred chrípkou, účinkami tzv. voľných radikálov, vysokým cholesterolom. Dokáže znížiť horúčku. Stráži zdravé žily a srdce, pomáha pri chudnutí. Cvikla okrem toho povzbudzuje činnosť žalúdka. Pri problémoch s pálením záhy pôsobí ako balzam. Pomáha aj pri očiste a regenerácii pečene. Kto to občas preženie s alkoholom, mal by si pamätať, že cvikla je účinná prvá pomoc i dlhodobý liek.

Šošovicová pre tých, ktorí mäso nemusia

Na Slovensku máme dosť rodín, ktoré zachovávajú zdedenú tradíciu a na štedrovečerný stôl mäsovú polievku nekladú. Pribúda aj mladých párov, v ktorých jeden mäso môže a druhý rozhodne nemusí… Nepokazte si hneď prvé Vianoce hádkami. Skúste kompromis, ktorý ulahodí obom. Pripravte si sviatočnú šošovicovú polievku v dvoch hrncoch.

Potrebujeme:

  • cibuľu
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • hrnček jednej alebo viacerých druhov šošovice
  • 750 g kuracích stehien HSH bez kostí a koží
  • hrsť sušených lesných húb
  • hrsť sušených sliviek
  • 0,5 kg zemiakov (alebo podľa chuti)
  • 6 ks mrkvy
  • soľ
  • biele mleté korenie
  • nové korenie
  • klinček
  • mletú rascu
  • bobkový list
  • kvalitné korenie karí
  • plechovku kokosového mlieka
  • múku
  • rastlinný olej
  • čerstvú vňať z petržlenu alebo cibuľky, prípadne pažítku

Postup:

Varíme zvlášť cibuľkový základ s restovanou kuracinou a zvlášť šošovicový vývar s hubami, so zeleninou a sušenými slivkami.

V hlbokom hrnci opražíme nadrobno nasekanú cibuľku. Okoreníme, ale ešte nesolíme. Pridáme sušené huby – predtým namočené vo vode a scedené –, šošovicu (klasickú šošovicu je dobré tiež vopred namočiť), nakrájanú mrkvu a zemiaky. Všetko jemne poprášime lyžicou kvalitnej múky, premiešame, zalejeme vodou a necháme pomaly variť. Keď je šošovica mäkká, polievku osolíme. Pridáme sušené slivky, pretlačený cesnak, kokosové mlieko a dovaríme.

Na restovacej panvici opražíme druhú nadrobno nasekanú cibuľku. Pridáme na kúsky nakrájané kuracie stehná bez kostí a koží, okoreníme. Necháme zatiahnuť alebo až mierne opiecť, osolíme a dusíme vo vlastnej šťave alebo jemne podlejeme vodou. Keď je mäsko mäkké, pridáme prelisovaný cesnak a odstavíme.

Dokončenie: Z polievky odoberieme do inej nádoby takú časť, akú chceme nechať bezmäsitú. Do zvyšku pridáme mäsovo-cibuľkový základ. Všetko spolu necháme aspoň dve hodiny odpočívať, aby sa chute spojili. Sviatočnú šošovicovú karí polievku podávame ozdobenú zelenou vňaťou.

Aj s karí môžu byť zdravšie Vianoce

O orientálnom korení karí sa vie, že jeho hlavná zložka kurkuma výrazne pomáha tráviacim procesom, zmierňuje plynatosť a celkovo stimuluje zdravé trávenie. Ak je v karí aj zázvor, vzniká skvelá zmes proti nežiaducej mutácii buniek a génov. Karí je zároveň osvedčeným stimulantom pamäti.

Prečo dať kuracinu na najsviatočnejší stôl roka?

Kuracie mäso nepozná pojmy ako predvianočný zhon, stres a časová tieseň. Na úplné dovarenie mu stačí aspoň o polovicu menej času než ostatným druhom mäsa vhodným do kapustníc.

S kuracinou sa pracuje rýchlo a čisto aj vo fáze krájania a prípravy surového mäsa na tepelnú úpravu. Nevyžaduje si veľkú pracovnú plochu a rozhodovanie, čo s veľkými odrezkami a kosťami, keď už celá chladnička a mraznička sú napratané všetkým ostatným, čo k sviatkom nutne patrí.

Zo všetkého najdôležitejšie sú nutričné hodnoty kvalitnej kuraciny. Do kapustníc sa obvykle pridáva bravčové pliecko alebo stehno, ktoré majú na každých sto gramov približne 230 kcal. Údené mäso je ešte kalorickejšie. Kuracie mäso je, naopak, bohaté na bielkoviny. Chudá kuracia svalovina obsahuje v sto gramoch maximálne 150 kcal. Ak chcete skutočne zdravú sviatočnú polievku, nebojte sa kuraciny ani doposiaľ neobvyklých korenín a prísad. A nezabudnite, že vďaka kuraciemu mäsu z HSH môžu byť vaše pokrmy ešte chutnejšie.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.