Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Ani sme sa nenazdali a jeseň nám zaklopala na dvere, priniesla chladné rána a večery a možno aj trochu ubrala na optimizme a energii. Treba sa však na to pozrieť z iného uhla pohľadu, veď každé ročné obdobie má svoje čaro. Chladné jesenné okamihy môžeme tráviť v kruhu rodiny, zababušení do deky, pochutnávajúci si na pokrmoch, ktoré zahrejú celú rodinu. Jedným z nich je fantastická teplá polievka, ktorá sa dá variovať na milión spôsobov, jej príprava je veľmi jednoduchá a zasýti všetky hladné krky v rodine.

Polievka, ktorá zahreje na tele i na duši

Fantastická jesenná polievka zahreje na tele i na duši a je maximálne nenáročná na prípravu. Čo je jednoduchšie ako vložiť všetko do jedného hrnca, postaviť na sporák a nechať variť? Či už sa rozhodnete podávať ju v rámci obeda, alebo ako večeru, postup je jednoduchý. Treba len vybehnúť na nákup a zaobstarať si všetky potrebné suroviny, pričom nezabudnite na vaše obľúbené Kura Kráľovské. My vám poradíme, ako sa s kuriatkom vyhrať tak, aby vaše polievky boli pestré, zdravé a plné vitamínov, ktoré v jesennom období naše telo veľmi potrebuje.

Brokolicovo-kuracie zamatové potešenie

Brokolica je vitamínová bomba, ktorá sa zaraďuje medzi top 10 najzdravších potravín, a krémová polievka z nej zahreje naše telo. Navyše príprava tejto polievky je časovo nenáročná, čo je skvelá správa. Začnite tak, že si v hrnci na olivovom oleji osmažíte cesnak a cibuľku, pridajte nakrájanú brokolicu a kuracie prsia v celku. Len čo sú uvarené (prsia sú mäkké a vidličkou ich dokážete natrhať na kusy), vyberte ich z polievky a polievku rozmixujte (pred mixovaním si však môžete pár ružičiek brokolice odložiť bokom na ozdobenie polievky). Kuracie prsia nakrájajte alebo natrhajte na menšie kúsky a pridajte do rozmixovanej polievky spolu so syrom (hodí sa napríklad parmezán) a smotanou.

Kukuričná pochúťka s kuriatkom

Začnite tým, že do hrnca vložíte kura, pokojne celé alebo napríklad len kuracie prsia, zasypte zelerom a cibuľou, zalejte vodou a varte asi hodinu, kým nebude mäsko mäkké. Vyberte ho z vývaru, nechajte na dotyk vychladnúť a nakrájajte. Pridajte kukuricu a nakrájanú kuracinu a následne si pripravte mrveničku z hrubej múky a vajíčka, ktorú do polievky namrvte alebo nastrúhajte. Povarte ešte 5 minút a pochúťka bude hotová a súca na zasýtenie všetkých hladošov v domácnosti.

Dobre vedieť
Polievka je azda to najvďačnejšie jedlo na svete. Nenáročná na prípravu, chutná, a ak je pripravená z tých správnych surovín, môže byť naozaj veľmi zdravá, dokonca s mnohými nutričnými výhodami. Ak polievku pripravujete z mäsa a zo zeleniny, vaše telo prijme veľa vitamínov, minerálov, vlákniny a živín, napríklad taký kolagén. Štúdie dokázali, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú polievky, majú nižšiu telesnú hmotnosť ako tí, ktorí ju konzumujú len sporadicky. Polievky dokážu výborne zasýtiť na dlhší čas, a keďže polievka je tekutina, zvyšujete vďaka nej aj hydratáciu tela.

Mexiko vo vašej kuchyni

Ak radi experimentujete a skúšate nové chute, táto exotická delikatesa si vás získa svojou výraznou, ale zároveň sviežou chuťou. Je jednoduchá, zdravá, nabitá výbornými surovinami – najemno nakrájaným kuracím mäskom, čiernou fazuľou, paradajkami, jemnou cuketou a sladkým mangom. Do hrnca dajte kuracie mäso (môžete použiť buď kuracie prsia, alebo aj stehná), čiernu fazuľu, cuketu a paradajky a varte, kým kuracina nie je mäkká. Následne mäsko vyberte, nakrájajte a vložte naspäť do polievky. Pokračujte prípravou omáčky, ktorú neskôr vlejete do polievky. Budete na ňu potrebovať šálku nakrájaného manga, kokosové mlieko, zeleninovú salsu – omáčka, ktorej základom sú rajčiny, limetová šťava, trocha hnedého cukru, kukuričný škrob, kmín a údená paprika – pričom všetky tieto suroviny rozmixujete dohladka a zmiešate s polievkou. Na dozdobenie polievky môžete použiť na kocky nakrájané mango a petržlenovú vňať.

TIP:
Jeseň je bohatá na úrodu, je typická nielen farbami, ale aj rôznorodými chuťami. Preto sa nebojte experimentovať a využite potenciál jesene na maximum. Spájajte lokálne a sezónne potraviny s kuriatkom, spoznajte nové chute i recepty. Skúste kuracie mäsko spojiť napríklad s červenou repou, ružičkovým kelom, so strukovinami, s koreňovou zeleninou a tekvicou hokkaido či s kyslou kapustou.

Recept: Jesenná vitamínová bomba – hokkaidová polievka s kuriatkom

Suroviny:
• 1 lyžica olivového oleja
• 1 menšia cibuľa nakrájaná na kocky
• 1 červená paprika nakrájaná na kocky
• 2 strúčiky cesnaku
• 2 šálky kuracieho vývaru (môžete použiť aj viac šálok, ak nechcete, aby bola polievka príliš hustá)
• 2 šálky tekvicového pyré (vyrobiť si ho môžete aj doma alebo si ho môžete kúpiť v špecializovaných obchodoch)
• 400 ml kokosového mlieka z plechovky
• ½ lyžičky mletej červenej papriky
• 3 šálky nakrájaného kuracieho mäsa
• soľ podľa chuti
• korenie podľa chuti
• ½ šálky čerstvého nasekaného koriandra (môžete, ale nemusíte; je to na vašich preferenciách)

Postup:
Na olivovom oleji osmažte cibuľku, papriku a cesnak. Pridajte tekvicové pyré, kokosové mlieko, kuracie mäso a zalejte vývarom, priveďte k varu a následne varte asi 10 – 15 minút. Dochuťte soľou a koreninami. Tesne pred podávaním vmiešajte čerstvý koriander. Polievku môžete pokvapkať šťavou z limetky a ozdobiť ju môžete na kocky nakrájaným avokádom alebo chrumkavými tortillami.

Nech je vaša jeseň menej chladná a viac radostná! Prajeme vám dobrú chuť.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.