EN
Je toho viac

Pochutnajte si na údenom mäse

Predstavte si, že máte pre svoju rodinu oveľa väčší kus mäsa, ako dokážete zjesť všetci počas troch dní. Čo by ste urobili? Naši prapredkovia vymysleli jedinečnú konzervačnú technológiu - údenie. Týmto spôsobom zabezpečili, že ich úlovky vydržali dlhšie a mohli ich konzumovať aj s odstupom času. Vďaka dymu, koreninám a soli získala potrava nový chuťový rozmer a výrazne dlhšiu trvanlivosť.

Časy sa pohli, medzitým bola vyvinutá nielen chladnička, ale aj mraznička. No aj napriek modernizácii sa údenie ako forma konzervácie potravín pomocou dymu naďalej používa. Dobre zaúdené klobásky, mäso, ryby, syry či dokonca aj niektoré druhy zeleniny sú bežnou súčasťou nášho jedálnička.

Technológia údenia vďaka vedeckým výskumom napreduje. Údeniny podliehajú v rámci riadeného výrobného procesu prísnej kontrole. Zdravotná bezpečnosť údenín je regulovaná zákonom a je pod dohľadom štátnych orgánov. Pri údení sa využívajú moderné komory a postupy.

 

Naše najobľúbenejšie…

Slovenské typické národné jedlo je nenáročné na množstvo surovín. Preto je mimoriadne dôležité, aby boli použité ingrediencie vysokej kvality. O čom je reč? Predsa o našich obľúbených bryndzových haluškách! Ani halušky, ani chutné liptovské pirohy sa však nezaobídu bez voňavej, dobre zaúdenej slaninky. Veď si len predstavte, ako nakrájaná na malé kocky škvrčí na panvici, cítite jej vôňu v nose a už ju vidíte, ako tróni na veľkej porcii bryndzových halušiek. Zbiehajú sa vám slinky? Nám veru áno!

 

Údená klasika

Blížiace sa veľkonočné sviatky sa vyznačujú aj “gastropretekmi” šikovných a zručných gazdiniek. Vymieňajú si overené recepty, skúšajú novinky a zostavujú slávnostné menu pre svojich najmilších hostí. Môže v tieto dni chýbať na stole vôňa a chuť údeného mäska? Povieme na rovinu: nemôže.

Existujú rozličné údené výrobky a možností, ako ich pripraviť a servírovať je hneď niekoľko. Záleží na vašej fantázii a nálade, ako si vychutnáte jednotlivé kúsky – máme pre vás hneď niekoľko voňavých tipov nielen na slávnostné či bežné dni, ale aj pre tie výnimočné, ktoré trávite s priateľmi posedením v záhrade.

 

  • Údené varené kuracie prsia sú špecialitou, ktorá je vhodná nielen na konzumáciu po ohriatí, ale tiež aj za studena. Odporúčame nakrájať ich na tenučké plátky a zakomponovať do lákavej studenej misy spolu s rajčinami, niekoľkými druhmi syrov a olivami.
  • Mäso z údeného vareného kuracieho stehna sa perfektne hodí na malé jednohubky ku sledovaniu televízie alebo k vínku – stačí, ak ho rozdelíte na malé kocky a môžete na tanieri rozohrať variácie so špáradlami. Kombinácie mäsa so syrom, zeleninou, ovocím môžu byť v podobe jednohubiek dobrým riešením tiež vtedy, ak čakáte hostí a neviete, aké chute preferujú. Na tácke si každý nájde niečo podľa svojej predstavy.
  • Tradičná fazuľová alebo šošovicová polievka je sen nejedného maškrtníka. Je známe, že strukoviny obsahujú množstvo prospešných bielkovín, vitamínov, minerálov a potrebnej vlákniny. Chcete vylepšiť svoj rodinný recept? Bravčové údené rebrá dodajú polievke znamenitú chuť. Treba myslieť na to, že sú solené a s prisáľaním polievky narábajte opatrne. Odporúčame použiť čo najväčší hrniec, určite bude chcieť ochutnať každý člen domácnosti!
  • Klasická opekačka na chate sa určite nezaobíde bez oravskej údenej slaninky. Pamätáte si jej lákavú vôňu, keď ste si ju ako deti opekali nad ohníkom? Ako chrumkala a zajedali ste ju čerstvým chlebom? Zopakujte si to aj dnes. Určite neoľutujete.
  • Hľadáte niečo výnimočné? Siahnite po údenom varenom morčacom stehne. Morčacie mäso má lahodnú chuť, pevnejšiu štruktúru, ktorá sa líši od kuraciny. Určite si zaslúži vašu pozornosť.
  • Údené varené kuracie krídla môžete rýchlo ogrilovať a podávať s rôznymi dipmi (nivový, bylinkový, cibuľový, kukuricový, avokádový atď.) na rodinnej záhradnej párty. S takouto špecialitou je úspech zaručený!
  • Na najväčších gurmánov čaká lahodná údená hydinová rolka. Práve tá sa v našich končinách teší veľkej obľube, najmä na Veľkonočný pondelok. Údená rolka, chrenová omáčka, chlieb, varené vajíčko a syr – bez pochutnania si na tomto jedle od vás väčšina polievačov veru neodíde.

 

Nech si vyberiete ktorýkoľvek z údených výrobkov, popustite uzdu svojej fantázii a skúšajte vytvárať nové kombinácie. O lahôdky na tanieri s údenými výrobkami nie je núdza. Ak milujete údeniny, no zároveň vás trápia “kalorické” výčitky svedomia, skúste si odpustiť chlieb či iné pečivo a doprajte si viac surovej zeleniny. Takýmto spôsobom odľahčíte trávenie a zabezpečíte aj prísun potrebnej vlákniny.

Prajeme dobrú údenú chuť!

 

KuRadič na záver:

  • Pre zachovanie atraktívnej chuti údenín je dôležité použitie kvalitného mäsa a jeho spracovanie.
  • Údeniny skladujte na chladnom, suchom a vetranom mieste.
  • Údené výrobky sú solené. Pri príprave jedál z údených pokrmov treba dávať pozor, aby sme jedlo nepresolili.
  • Údené je voňavé – nechajte rozhodnúť váš citlivý nos, čo z údenín vám bude najviac chutiť.
  • Vyskúšajte napríklad Údené varené kuracie prsia či Údené varené kuracie stehno, ktoré sa pýšia Značkou kvality SK GOLD.
  • Proces údenia prešiel modernizáciou, aby ste mali na stole len kvalitné výrobky.