Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Mleté mäso je obľúbenou súčasťou našich jedálničkov. Je pomerne rýchle na prípravu a aj variabilné. Uvariť sa z neho dá mnoho zaujímavých a chutných pokrmov. Guľky z mletého mäsa sú veľmi obľúbené po celom svete a stretnete sa s nimi v rôznych variáciách. Rozhodne si pochutnáte, či už ich pripravíte na ázijský, švédsky, grécky, taliansky, alebo japonský spôsob. S prílohou ich môžete podávať ako hlavný chod, skvele sa však hodia aj ako predkrm alebo súčasť pohostenia na párty. Inšpirujte sa naším výberom!

1. Talianske kuracie guľky s parmezánom. Podávajú sa s ohromnou omáčkou z čerstvých paradajok a ešte pokryté ďalším syrom. Geniálny recept, ktorým potešíte celú rodinu a navyše je hotový za chvíľku. Na ich prípravu budete potrebovať olivový olej, mleté kuracie mäso, parmezán, strúhanku, cesnak, cibuľu, petržlen, vajce, mlieko, mleté čierne korenie.
2. Guľky s koriandrom a so soba green tea rezancami. Mäsové guľky sú obľúbené aj v Ázii, v tejto forme však majú nečakaný šmrnc vďaka výraznému koriandru a vynikajúcej omáčke. Na prípravu tohto receptu si pripravte panko strúhanku, mleté kuracie mäso, vajce, zázvor, cesnak, čili papričku, koriander, jarnú cibuľku, sójovú omáčku, sezamový olej, soľ, šťavu z limetky a sezamové semienka.
3. Minestrone s kuracími guľkami. Táto polievka dokáže zdvihnúť náladu a pohladiť na duši. Dobrý vývar s množstvom zeleniny, s cestovinami a so skvelými knedličkami/guľkami z kuracieho mäsa. Pripravte si mleté kuracie mäso, ghí, cibuľu, mrkvu, petržlen, papriku, cuketu, pasírované paradajky, cesnak, vajce, čerstvú bazalku, soľ a čierne korenie.
4. Bakso – polievka z Bali. Mäsové guľky chutia skvele nielen pečené či vyprážané, ale aj varené v polievke. Inšpirujte sa indonézskou kuchyňou a pripravte si stálicu z menu pouličných stánkov na Bali a jedno z najobľúbenejších jedál Baracka Obamu. Môžu sa pripravovať aj z mletej ryby alebo morských plodov. Okrem surovín na klasický kurací vývar budete potrebovať zázvor, cesnak, celú škoricu, kardamóm, klinčeky, mrkvu, čínsku kapustu, smaženú cibuľku. Na mäsové guľky použite mleté kuracie mäso, soľ, mleté biele korenie, maniokovú múku, bielok, ľad a jedlú sódu.

5. Köttbulla. Tieto skvelé švédske mäsové guľky pozná asi každý, a to vďaka známemu nábytkárskemu reťazcu. Na ich prípravu budete potrebovať mleté kuracie mäso, vajce, mlieko, strúhanku, cibuľu, ghí alebo olivový olej, čerstvé bylinky (petržlen, kôpor, pažítka, ligurček), soľ, mleté čierne korenie, nové korenie, muškátový orech, mletý kardamóm. Na omáčku kurací vývar, hladkú múku, sladkú smotanu, citrónovú šťavu, soľ a brusnicový džem.
6. Keftedes – guľky z mletého mäsa v rajčinovej omáčke dokonale ovláda azda každá grécka gazdinka. Kedysi sa pripravovali zásadne z mletého hovädzieho mäsa, ale časom do nich začali pridávať aj bravčové. Napriek tomu, že recept na keftedes má každá svoj vlastný, jedno majú spoločné – kvalitu mäsa, pretože si ho dávajú čerstvo namlieť u mäsiara. K ďalším surovinám patrí cibuľa, cesnak, vajcia, rajčinový pretlak, oregano, veka, strúhanka, petržlenová vňať, mäta alebo bazalka, citrónová šťava, olivový olej, soľ, čierne korenie.

Recept:

7. Tsukune – japonské mäsové guľky z kuracieho mäsa

Napichujú sa na špajdle a potierajú omáčkou yakitori, ktorá na mäse krásne skaramelizuje. Najlepšie chutia z grilu, pripravované na drevenom uhlí. Mimo letnej sezóny ich však môžete pripraviť aj v rúre. Ako na to?

Suroviny:
• 500 g mletého kuracieho mäsa z HSH
• ½ šálky panko strúhanky
• 1 lyžička miso pasty (fermentovaná sójová pasta)
• ½ lyžičky sezamového oleja
• 4 jarné cibuľky
• soľ
• sezam na posypanie
• 1 vajce
• 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
• 2 strúčiky cesnaku
• ½ lyžičky bieleho korenia

Suroviny na omáčku yakitori:
• ½ hrnčeka sójovej omáčky
• ½ hrnčeka mirinu (sladené ryžové víno na varenie)
• ¼ hrnčeka saké
• ¼ hrnčeka vody
• 2 lyžičky trstinového cukru

Postup:
Drevené (bambusové) špajdle na špízy namočte na 30 minút do studenej vody a medzitým si pripravte omáčku yakitori. V malom hrnci zmiešajte všetky suroviny a priveďte k varu. Len čo sa zmes začne variť, stiahnite plameň a nechajte omáčku ľahko bublať bez pokrievky asi 30 minút. Omáčka by sa mala zredukovať na polovicu a získať krásne lesklú a hustú textúru. Jarnú cibuľku, cesnak a zázvor nasekajte nadrobno a zmiešajte s mletým mäsom, so soľou, sezamovým olejom a s miso pastou. Pridajte rozšľahané vajce a panko strúhanku. Potrite si ruky pár kvapkami oleja a zo zmesi vytvarujte guľky vo veľkosti golfovej loptičky. Tie potom napichujte na mokré špajdle. Ak budete špízy pripravovať v rúre, rozohrejte ju na 250 ºC a mriežku potrite sezamovým olejom, aby sa vám mäso o ňu neprilepilo. Pečte cca 6 minút, otočte ich a pečte ďalšie 4 minúty. Následne opečené špízy potrite z oboch strán omáčkou yakitori a pečte v rúre ešte 2 až 3 minúty, podľa veľkosti guliek. Pred podávaním ozdobte sezamovými semienkami a servírujte so zvyšnou omáčkou yakitori. Ako prílohu môžete podávať jazmínovú ryžu alebo feniklovo-reďkovkovo-uhorkový šalát s pikantným zázvorovým dresingom.

TIP:
Recepty na tsukune zvyčajne vyžadujú, aby sa vajcia alebo panko strúhanka spojili s mletým mäsom tak, aby sa masa nerozpadávala. Kuraciu zmes preto mieste dovtedy, kým nezbledne a nebude dostatočne lepkavá. Hmota zostane kompaktná a nebude zo špízov opadávať.

Mleté mäso je vďačné a veľmi univerzálne. Výhodou je rýchla príprava a široká možnosť využitia. Presvedčte sa o tom sami počas prípravy vlastných receptov s kvalitnými produktmi z HSH.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.