Príprava kuracieho mäsa býva rýchla a nenáročná, niekedy nám však dôjdu nápady. Oživením môže byť návšteva iných kultúr prostredníctvom nášho jedla. A tak sme po inšpiráciu zašli do ďalekej a farebnej Ázie. Lebo kari z thajskej či indickej kuchyne je šťavnaté, svieže i hrejivé a plné chuti. Variácií na tento recept je množstvo, môžete sa vyhrať a recept si prispôsobiť, ale ak ste ešte kuracie kari neochutnali, náš recept vám môže poslúžiť ako dobrá základná inšpirácia.
Príprava kuracieho kari
Základom je kvalitné kuracie mäso z HSH. Pre svoju šťavnatosť sa skvelo hodia napríklad vykostené kuracie stehná. Aby chuť dokonale vynikla, korenie sa najprv opečie na tuku, čím sa lepšie rozvinie. Okrem kokosového oleja sa v indickej kuchyni s obľubou používa prepustené maslo – ghee, ktoré má neutrálnu chuť a neprepaľuje sa. Do horúceho tuku sa pridáva korenie ako kardamóm, klinčeky, celá škorica, obľúbené sú tiež varianty s rímskou rascou, mletým koriandrom či rôzne zmesi korenín. Na prvú prípravu kari nie je potrebné nakúpiť celý arzenál nových korenín, pokojne si vystačíte s naším zoznamom ingrediencií z receptu. Ak sa vám chuť kari zapáči, môžete ďalej experimentovať.
Suroviny:
- 750 g Kráľovských kuracích stehien (horné vykostené)
- 2 PL ghee (prepustené maslo)
- 6 ks kardamómu
- 6 ks klinčeka
- 5 cm kúsok škorice
- ČL kurkumy
- veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 cm kúsok čerstvého zázvoru
- 3 zelené papričky čili
- 2 PL šťavy z limetky/citróna
- plechovka kokosového mlieka
Postup:
Panvicu rozpálime a roztopíme ghee. Pridáme celú škoricu, mierne podrvené klinčeky a kardamóm. Korenie minútu opečieme. Pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme dozlata. Postupne dáme k cibuli nastrúhaný zázvor, cesnak, nakrájané papričky čili a kurkumu. Kuracie stehná nakrájané na väčšie kusy pridáme do panvice a opečieme. Keď je mäso opečené, zalejeme ho kokosovým mliekom a dochutíme citrónovou šťavou. Varíme ešte 15 – 20 minút, kým sú kuracie kúsky mäkké.
Kuracie kari podávame s ryžou basmati či jazmínovou ryžou, alebo jednoduchými plackami.
KuRadič na záver:
- Na prípravu kuracieho kari môžete použiť aj kuracie prsia. Aby ostali šťavnaté, použite vždy len čerstvé, nie mrazené. Rýchlo a sprudka ich opečte a zalejte kokosovým mliekom. Nevarte ich dlho, zbytočne sa vysušia.
- Na dochutenie sa ku kuraciemu kari servíruje čerstvá koriandrová vňať, nasekaná paprička čili a kúsok limetky.
Recept pripravila foodblogerka Ela Krídlová – https://www.zosrdcadohrnca.sk/.