EN
Je toho viac

Kura na vianočnom stole

December je posledný mesiac v roku a je plný detských očakávaní, […]

December je posledný mesiac v roku a je plný detských očakávaní, nákupnej horúčky a stoviek overených kuchárskych receptov. S blížiacimi sa Vianocami postupne v každom z nás narastá radosť a aj štipka stresu, či je všetko krásne a s láskou nachystané pre našich najmilších.

Čo sa jedáva na Vianoce u susedov?

Na chvíľu si zatvorte oči a predstavte si Vianoce. Čo ste videli a cítili? Vôňu ihličia, škorice a vanilkových rožtekov? Videli ste rôznofarebné balíky pod stromčekom a červené stuhy? Alebo ste počuli cinkot zvončekov a smiech detí? Radosť z Vianoc je nákazlivá. Overené vianočné recepty sa tradujú v rámci rodiny, často sa odovzdávajú v režime vysokého stupňa utajenia. Prečo to všetko? Pri štedrovečernom stole sa stretne celá rodina. Spoločne, pri jedle, ktoré bolo s láskou pripravené len pre tento špeciálny slávnostný okamih. Takéto jedlo si zaslúži výnimočnú pozornosť, suroviny aj prípravu. Kapustnica, kapor, oblátky s medom aj zemiakový šalát sú súčasťou Vianoc vo väčšine slovenských domácností.

Čo však jedávajú naši susedia? V Čechách je to podobné ako u nás. V Poľsku sa podáva boršč alebo kapustnica a môžete mať okrem ryby aj pečeného moriaka. Maďarská kuchyňa je vychýrená. Na Vianoce u našich južných susedov podávajú pečenú hydinu a servírujú aj makové opekance. V Rakúsku sa hostia na vývare s pečeňovými knedličkami a rezni so šalátom, ale i rybách či zajacovi. Nemecko sa líši rôznymi chuťami podľa jednotlivých regiónov. Niekde je to rezeň, inde pečená šunka. A Francúzi? Ich sviatočný stôl je skutočne gurmánsky: žabie stehienka, ustrice, slimáky aj pečený moriak s gaštanovou plnkou. Aj v tomto platí – iný kraj, iný mrav.

Tradičné sviatky bez ryby?

Na náš štedrovečerný stôl sa ryby dostali niekedy v 13. storočí. Nebol to len kapor, ale aj šťuky, pstruhy či úhory. Vyprážaný kapor je skoro novinkou – na tanieroch sa objavil niekedy v tridsiatych rokoch minulého storočia. Podľa tradície sa na Štedrý večer jedáva mäso “beznohé”, teda ryba. Mäso “dvojnohé” (hydina) je určené pre prvý sviatok vianočný a na Štefana si môžeme dať mäso “štvornohé”.

Nie každému však ryba vonia a vianočný kapor chutí. Prečo sa však znepokojovať pre neobľúbený rybací pokrm. Tradičné sviatky sa predsa dajú osláviť aj s trochu netradičnou štedrou večerou. Hlavne, nech každému chutí. Vianoce sú voňavé a žiarivé, urobte si teda vianočné kura. Chrumkavé, šťavnaté, s vianočnými ingredienciami. Škorica a badyán, jablká, hrozienka aj sušené slivky sú krásne aromatické, lahodne sladké a skutočne nezvyčajné dochucovadlá pri príprave hydiny. Alebo použijete radšej vanilku? Fantázia nepozná hranice.

Slávnostnú večeru podčiarkne kura z welfare chovu pripravené podľa nasledujúceho receptu:

Umyté a osušené kura potrite marinádou z oleja, prelisovaného cesnaku, veľkej dávky medu, červenej mletej papriky a byliniek. Vnútro kuraťa vyplňte ošúpanými štvrťkami jabĺk zmiešaných s medom, hrozienkami a orechmi. Zopár jabĺk poukladajte aj na plech okolo kuraťa. Všetko spolu nechajte piecť asi hodinu a pol pri teplote cca 190°C. Ak obľubujete pikantnejšie chute, nebojte sa použiť aj štipľavú papriku alebo čili. Výsledok bude exotický!

Kvalita a čerstvosť

Za ostatné roky sme si veľmi rýchlo zvykli, že obchody aj veľké reťazce majú otvorené skoro nepretržite. Vianočné sviatky predstavujú tých niekoľko dní v roku, kedy sa brány potravín zatvoria. Zvyky sa nevyhli ani predvianočným nákupom – tradične nakupujeme toľko, že naše chladničky a komory praskajú vo švíkoch. Pri nákupoch majte však “oči na stopkách” a kontrolujte kvalitu aj čerstvosť kupovaných potravín. Budete ich skladovať niekoľko dní, preto vyberajte len najlepšie kusy.

Nadmerné zásoby lákajú k nadmernej konzumácii. A to často “piate cez deviate”. Elegantne sa vyhnete rôznym pokušeniam, ak si pripravíte nákupný zoznam, v ktorom bude hrať prím ľahko stráviteľná hydina, zelenia, ovocie, tvaroh, jogurty, strukoviny a celozrnné cestoviny. Pamätajte, že to, čo nekúpite, nebudete musieť zjesť. Máme pre vás tip na vianočný šalát: Vianoce sa dajú zvládnuť aj bez majonézy – stačí, ak do tradičného zemiakového šalátu použijete biely jogurt. A časť zemiakov nahradíte sviežim jablkom alebo vareným zelerom nakrájaným na kocky. Uvidíte, vaše telo sa vám poďakuje dobrým trávením a štíhlou figúrou. Nový rok tak nebudete musieť začať predsavzatím, že do leta schudnete.

Prajeme vám čarokrásne Vianoce plné pokoja, lásky, malých zázrakov a excelentných chutí!

KuRadič na záver:

  • Tradičné sviatky si môžete vylepšiť kulinárskymi inováciami. Voľba kuraciny z welfare chovu bude darček pre každého.
  • Najedzte sa do sýta, ale nepreháňajte to!
  • Diétne hydinové jedlá potešia nielen vaše chuťové bunky, ale najmä váš tráviaci systém.
  • Dajte prednosť zelenine a ovociu pred sladkými pokušeniami. Ak si však predsa doprajete viac, ako by bolo vhodné, vyberte sa aspoň na prechádzku. Pohyb na čerstvom vzduchu určite prispeje k lepšiemu tráveniu.