EN
Je toho viac

Kura na ražni aj na rošte patria k letným pochúťkam

Leto a prázdniny, chalupy a dovolenky, teplé večery pod holým […]

Leto a prázdniny, chalupy a dovolenky, teplé večery pod holým nebom… Romantické trávenie voľného času so svojimi najmilšími si určite viete predstaviť kedykoľvek a kdekoľvek. Plánovanie voľnočasových aktivít sa spája aj s plánovaním jedál, nákupom surovín na jeho prípravu, deľbou prác “v kuchyni” a “pri grile”. Čím väčšia skupina ľudí, tým je plánovanie precíznejšie a kalkulácie presnejšie. Zrejme to poznáte aj z vlastnej skúsenosti.

 

 Úspech zaručený!

Chcete ohúriť svojich blízkych a naservírovať im lahodné jedlo? Určite áno. S kuracinou získate nielen plný počet bodov, ale budete musieť naložiť dupľu. Vôbec nevadí, že ste kuchár-začiatočník! Nezľaknite sa výzvy a prelistujte si kuchárske knihy. Alebo…

… nestrácajte čas hľadaním a rovno sa vrhnite do prípravy skvelého jedla. Kura na ražni či grile je presne to, čím milo prekvapíte svojich pozvaných hostí.  Ako isto tušíte, budete potrebovať kuracie mäso. Vyberajte kvalitné kurence z welfare chovu – sú bežne dostupné v obchodoch, aj vo veľkých reťazcoch. Od kvality mäsa závisí váš úspech. Šťavnaté, do chrumkava upečené kuriatko je lahôdka pre všetky maškrtné jazýčky.

 

 Trpezlivá príprava

Pre začiatočníkov môže byť celé kura skutočnou kulinárskou výzvou. Nechajte sa zlákať a vytvorte nezabudnuteľný zážitok pre všetkých, ktorých očaríte svojou šikovnosťou. Ako na to? Kura dôkladne umyte a osušte, najlepšie papierovou kuchynskou utierkou. V tomto okamihu nastáva moment rozhodnutia: chcete pripraviť bežné alebo fantastické kura na ražni?

Určite ste si vybrali druhú možnosť. V takom prípade si pripravte jednoduchú marinádu (napríklad podľa videonávodu o marinovaní kuracieho mäsa), ktorou celé kura dôkladne potriete zvonku aj zvnútra. Aby sa marináda krásne vsiakla do mäsa, potrebuje čas. Kura potreté marinádou teda zabaľte do potravinárskej fólie, alobalu alebo vrecka a nechajte v chladničke minimálne tri hodiny, najlepšie však celú noc.

 

 Nadišiel deň D

Na druhý deň vytiahnite pripravené kura z chladničky asi hodinu pred tým, ako ho začnete piecť na rošte. Mäso kurčaťa bude mať čas na “zahriatie”. Napichnite ho na ražeň a vložte do vyhriatej rúry (180 °C). Kura pečte cca 90 minút a počas pečenia ho niekoľkokrát ešte potrite zvyškom marinády.

Upečené kura vydáva neklamné signály. Ktoré to sú? Chrumkavá pečená koža je ľahko nadvihnutá, v rúre vidno a počuť prskanie, mäso je na dotyk mäkké a stehná sa ľahko hýbu v kĺboch. Ešte môžete urobiť kontrolný vpich vidličkou do najhrubšej časti stehna, mala by vytiecť číra šťava. Celé kura vytiahnite z rúry a nechajte oddychovať na tanieri. Počas 5 – 10 minút chladnutia sa šťava vstrebe späť do mäsa. Práve teraz nastáva správny moment na porciovanie a servírovanie.

 

 Grilovanie kuraťa na rošte

Rozhodli ste sa grilovať na záhrade a nemáte ražeň? Neklesajte na duchu a improvizujte. Pri grilovaní sa nedá „ustriehnuť” stála teplota, preto je vhodnejšie na rošt poukladať menšie kúsky kurčaťa. Ich príprava je rovnaká ako pri celom kurčati – umyť, osušiť a marinovať, najlepšie počas noci.

Niekedy sa stane, že neodhadnete hlad svojich hostí. Odporúčame vám, aby ste si vytvorili dodatočné zásoby na grilovanie. Balkánska gril klobása, gril štipľavá hydinová klobása alebo gril klobása so syrom či cesnakom určite zasýtia aj nečakanú návštevu. Ich príprava je neuveriteľne ľahká: vybaliť z obalu a dať na gril. Ideálne je pri grilovaní používať tácku, aby ste mohli s jednotlivými kúskami jedál ľahšie manipulovať.

 

 Ešte niečo pod zub?

Ak ste postupovali podľa našich rád, tak šťavnaté kuriatko so zlatistou upečenou kožou je zlatým klincom večera. Nezabudli ste však na niečo? Napovieme vám: príloha k jedlu.

Kuracie mäso má mnoho skvelých vlastností. Jednou z nich je, že vďaka svojej jemnej chuti sa dá úžasne kombinovať s rôznymi prílohami. Varené zemiaky a dusená ryža môžu byť nudná klasika. Siahnite po grilovanej cukete a baklažáne, grilovaných šampiňónoch a šalotke, pridajte rajčinový šalát s voňavou bazalkou či zelený listový šalát. Stále málo? Ugrilujte kukuricu a podávajte ju spolu s maslom a štipkou chilli. Počas horúcich dní padne vhod aj uhorkový šalát s gréckym bielym jogurtom (tzv. tzatziky). Malé zemiaky pečené v rozhorúčenej pahrebe urobia určite radosť všetkým stolovníkom. Fantázii sa medze nekladú, preto skúste grilovať aj jablko či hrušku a podávajte ich spolu s medovým zázvorovým dresingom.

Po takomto kuchárskom predstavení si vás iste všetci zamilujú. Ale i keby sa vám náhodou niečo nevydarilo, netreba mať hlavu v smútku. Základnými ingredienciami príjemného stolovania s rodinou či priateľmi sú predsa dobrá nálada a úsmev na tvári.

 

KuRadič na záver:

  • Všetko má svoj čas – aj kuriatko upečené do chrumkava. Neunáhlite sa s jeho prípravou a pečením!
  • Jednoduché jedlá sú náročné na kvalitu surovín. Kura z welfare chovu je skvelá voľba.
  • Marináda dodá vášmu jedlu výnimočnú chuť.
  • Ľahko stráviteľná kuracina je ideálne jedlo pre letné dni.
  • Pre vyváženú stravu servírujte grilované kura s množstvom zeleniny.