Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Každý chce, aby sa sviatky vydarili a boli perfektné pre celú rodinu, práve preto vymýšľame a skúšame recepty od výmyslu sveta. Vyskúšať môžete recepty aj od nás, aby ste svojej rodine mohli pripraviť najkrajšie sviatky v roku napríklad aj s Kuraťom Kráľovským.

Máme radi tradície

Keď sa povie slovo Vianoce, azda každému sa v mysli vybaví tradičná kapustnica a kapor. Niet sa čomu čudovať. Kapor je u nás v kurze už niekoľko desaťročí. Korene tejto tradície však siahajú omnoho hlbšie a majú náboženský charakter. Dodnes sa ryba považuje za pôstne jedlo. Konzumovať sa môže aj počas pôstneho obdobia. Kým dnes sa na stoloch objavuje vyprážaný kapor, v minulosti to boli aj iné špeciality. Na stoloch bol bežným pokrmom napríklad slimačí kaviár či rak. V Amerike je to napríklad morka. Tá sa tam dostala až v 16. storočí, keď s touto tradíciou začal Henrich VIII. Dovtedy sa v Amerike a Anglicku na Vianoce zvyčajne jedol diviak. Vianočné špeciality sú v Amerike veľmi obľúbené. Na vianočnom stole nesmie chýbať tradičný vaječný koňak a vianočne ozdobené sušienky.

Vianoce bez kapra

Kapor je tradíciou väčšiny Slovákov. Na stole sa mnohým objavuje najmä z hľadiska zvyku. Niektorí si Vianoce bez tejto ryby nedokážu predstaviť. Tí, ktorí ju v láske nemajú, sa ju snažia vymeniť za iné alternatívy. Niektorí stavia na rybie prsty, ďalší na iné druhy rýb. Výnimkou nie je ani pečené kura, rezne či vyprážaný syr. Zástancovia vianočných tradícií možno krútia hlavou, no aj mäso je bežným sviatočným pokrmom. Na Slovensku nemusí byť také rozšírené, no v iných krajinách je vyhľadávané. V Rakúsku je obľúbená hydina, v Taliansku divina a v Nórsku bravčovina. Vyjsť niekedy zo zabehnutých koľají môže byť prospešné. Vianoce sú plné rôznych chutí a vôní. V kuchyni sa nemusíte báť ani netradičných kombinácií.

Ako na šťavnaté a chutné kura?

Pri príprave kuraťa sa občas môže stať, že sa v rúre vysuší. Suché mäso nie je také chutné. Čo robiť, aby sme tomuto problému predchádzali? Veľmi obľúbeným trikom mnohých kuchárov je mlieko. Pred samotným pečením naložte kura do mlieka a následne ho pečte. Mäso je veľmi krehké a šťavnaté.

Okrem spomínaného triku existuje ešte jedna zaujímavá technika. Tá má anglický názov „basting“. Princíp je v tom, že počas varenia kuraťa ho jednoducho polievate maslom. Vďaka maslu bude kura šťavnaté. Ak kura pečiete, vyberte ho každých 20 – 30 minút a polejte. V prípade opekania stačí mäso poliať len raz.

Kura Kráľovské s vianočnou vôňou

 

Ak by ste chceli vyskúšať niečo nové, nemusíte hneď siahať po morských plodoch alebo iných exotických surovinách. Stačí, ak k našim lokálnym produktom pridáte zaujímavé korenie. Pripraviť si môžete napríklad Kura Kráľovské so škoricou. Nepoznáme korenie, ktoré by k Vianociam pasovalo ešte viac.

Suroviny:

  • Kura Kráľovské
  • PL čili (korenie)
  • 2 ČL mletej škorice
  • ČL rasce
  • ČL červenej mletej papriky
  • PL hnedého cukru
  • ČL mletého cesnaku
  • ČL soli

Postup je veľmi jednoduchý. Na začiatok si v mise zmiešajte všetky koreniny. Následne kura umyte pod vlažnou vodou a jemne osušte. Vložte ho do misy so zmesou korenín a celé ho obaľte. Korenie následne rozotrite aj zvnútra kuraťa. Pripravené kura vložte na pekáč. Pečte ho približne hodinu a pol pri teplote 200 °C. Ak sa vám bude zdať, že sa kura pečie príliš rýchlo, prikryte ho alobalom. Podávajte ho trebárs aj s klasickým zemiakovým šalátom.

Nezabudnite na kuracie stehná

Na Vianoce môžete pripraviť aj klasické kuracie stehná. Ako si ich pripraviť na netradičný a zaujímavý spôsob?

Suroviny:

  • 6 kusov kráľovských kuracích stehien HSH
  • 2 pomaranče
  • 2 PL olivového oleja
  • PL sušeného rozmarínu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 2 PL cukru
  • soľ a mleté čierne korenie na dochutenie

V miske zmiešajte olivový olej, rozmarín, nasekaný cesnak, sójovú omáčku, cukor, soľ, mleté čierne korenie a šťavu z jedného pomaranča. Do marinády vložte kuracie stehná a nechajte ich v nej cez noc. Následne ich pečte 20 minút na 200 °C. Potom znížte teplotu na 180 °C, pridajte na tenké plátky nakrájaný pomaranč a pečte ďalších 15 minút. Hotové mäso môžete podávať s ryžou, opekanými zemiakmi alebo so šalátom.

Čerstvosť a kvalita

V dnešnej dobe sú supermarkety plné rôznych potravín. Pred Vianocami sú obchody preplnené ešte viac ako zvyčajne. Nájsť kvalitné potraviny môže byť ťažké. Ak aj vy chcete mať na vianočnom stole kvalitné mäso, môžete sa spoľahnúť na HSH.

Prajeme vám pokojné a nezabudnuteľné vianočné sviatky.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.