EN
Je toho viac

Hydinové párky v rožku i bez rožka

Nehrajú sa na nóbl jedlo, hoci sa často vyskytujú aj v najdrahších hoteloch a reštauráciách. Majú rôzne chute a názvy, vyrábajú ich výrobcovia po celom svete. Získali si úžasnú popularitu a ročne sa ich skonzumujú milióny. Áno, reč je o párkoch.

Príprava a konzumácia párkov

Milujú ich deti aj študenti, mladí aj starí, dámy aj páni. Čím to je, že sú párky takým úspešným jedlom? Dajú sa rýchlo pripraviť, ich servírovanie je veľmi jednoduché, môžeme z nich vytvoriť rôzne jedlá. Keď sa deti začínajú učiť variť, párky s horčicou a chlebom pre celú rodinu bývajú často ich prvým kulinárskym úspechom. Na internátnych izbách sa párky niekedy varia v rýchlovarnej kanvici alebo v mikrovlnnej rúre. My dávame prednosť klasike – vode v hrnci. Podľa odporúčaní “fajnšmekrov” je však lepšie, ak párky nevaríte vo vode, ale ich zo všetkých strán opečiete na panvici. Ak k tomu pridáte aj jedno slepačie vajce, o sýte raňajky máte postarané.

 

História v črievku

Párky sa údajne „narodili“ v nemeckom Regensburgu niekedy v 15. storočí, pretože stavební robotníci potrebovali rýchle a sýte jedlo. Tak vznikol prvý stánok s párkami. Odvtedy sa zmodernizovala technológia výroby, zvýšila sa produkcia a konzumácia tejto rozšírenej údeniny. Z Nemecka sa párky postupne dostali do celého sveta.

Dobrý párok sa pripravuje z jemne mletého mäsa, ktoré sa zmieša so soľou, čiernym korením, sladkou paprikou a inými koreninami. Podľa typu použitých koreninových zmesí sa rozlišujú jednotlivé druhy párkov. Mäsová zmes sa natlačí do črievka. Voľakedy sa vyrábali v pároch, odtiaľ pochádza aj ich názov.

 

Filmová hviezda

Párky sú neobyčajné. Slávne. Známe na všetkých kontinentoch. Nečudo, že si svoje miesto našli aj na filmovom plátne. Neveríte? Koncom dvadsiatych rokov minulého storočia predstavil Walt Disney svetu neposedného myšiaka. Prvé slová Mickeyho Mousa boli “hot dogs, hot dogs”, ktoré sa bez párkov nezaobídu. Dnes nevieme, či boli hydinové alebo bravčové, podstatné je, že sa ocitli vo filme.

Hot dog je jedlo rýchleho občerstvenia, ktoré je svetovým fenoménom. V rôznych podobách sa vyskytuje snáď vo všetkých krajinách sveta. Medzi najväčších milovníkov párkov v rožku zaiste patria Američania. Aj vďaka tomu sú v USA dokonca majstrovstvá v jedení hot dogov. Dokázali by ste zjesť 70 hot dogov v priebehu 10 minút? Joey Chestnut to zvládol, čím vytvoril svetový rekord.

 

Hydinové párky

Lahôdkové hydinové, debrecínske hydinové, eso párky, viedenské hydinové alebo klasické hydinové párky – ktoré z nich si vyberiete a poskytnete im miesto na svojom tanieri? Po celom svete existuje veľké množstvo rozličných druhov párkov, pričom každý z týchto produktov má svoje špecifické zloženie a chuť, ktorá ho odlišuje od ostatných.

Čo však väčšinu druhov párkov spája je nenáročná príprava. Správne uvariť hydinové párky si nevyžaduje ani veľa kuchárskych zručností, ani náročné vybavenie kuchyne. Postačí hrniec s vodou a pokrievkou. Ak majú na sebe párky fóliový obal, pred varením ich treba ošúpať. Následne ich dáme variť. Nie každý v tomto kroku postupuje rovnako. Názory sa rôznia či už v teplote vody, alebo v dĺžke varenia a pod. Jedným z postupov je, že počkáme, kým voda začne vrieť a párky vložíme do hrnca. Necháme chvíľu variť prikryté pokrievkou. Po odstavení hrnca zo sporáku ich ešte necháme “plávať” v horúcej vode, aby sa dovarili. Jednoduché ako facka. A práve táto jednoduchosť je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa tak často objavujú na našom jedálnom lístku.

 

Niečo netradičné pod zub?

Párky a recepty z nich patria ku klasickým rýchlym jedlám, ktoré pripravujú všetky gazdinky. Najčastejšie ich jedávame s horčicou a chlebom. Alebo s chrenom,  v rožku s kečupom či inou prílohou. Hydinové párky sú chutnou súčasťou obľúbenej frankfurtskej polievky.

hydinové párky, chlieb a horčica

Mali by ste však vyskúšať aj niečo menej rozšírené – napríklad zapekaná panvička so zeleninou a párkami. Rýchle a ľahké jedlo, ktoré padne vhod i počas teplých dní. Ako na to? Cukety, mrkvu, kapiu, cibuľu, zemiaky a inú zeleninu vhodnú na tepelnú úpravu  nakrájajte na menšie kúsky spolu s hydinovými párkami, pridajte obľúbené koreniny a aromatické bylinky, pokvapkajte olivovým olejom a všetko spolu dobre zamiešajte. Soľou šetrite, pretože párky už obsahujú soľ. Vzniknutý voňavý mix dajte na pekáč vystlaný papierom na pečenie a upečte vo vyhriatej rúre. Ak máte chuť, môžete pridať aj strúhaný syr či kyslú smotanu.

 

… jeden na záver

Už sme spomenuli, že párky sú súčasťou filmového, hudobného, obrazového umenia.  Ale nielen to. Samozrejme, kolujú o nich aj rôzne vtipy, tak si dajme jeden na záver:

Príde rozhnevaný manželský pár do reštaurácie.

Čašníčka pribehne a pýta sa: “Dáte si niečo?“

Žena odpovedá: “Párky.”

Čašníčka: “Aj chren?”

Žena nahnevane pozrie na svojho muža a odvrkne: “Aj chren si dá párky.”

 

KuRadič na záver:

  • Pri kúpe párkov si všímajte dátum výroby a najmä dátum spotreby.
  • Farba a vôňa párkov sú dôležitými senzorickými vlastnosťami výrobku. Nepodceňujte ich!
  • Párky sú obyčajne neobyčajné. Skúšajte ich doplniť do rôznych receptov a nechajte sa prekvapiť výsledkom!
  • Nemecké porekadlo hovorí, že všetko má jeden koniec, iba párok dva.