EN
Je toho viac

Ako jesť kuracie mäso podľa etikety

“Doma som kráľom ja!”, poviete si a s chuťou sa pustíte do šťavnatého pečeného kuriatka. Iná situácia nastane, ak sa vyberiete do reštaurácie a naservírujú vám voňavú špecialitu vo forme kuracieho stehna. Ako reagovať?

 

Doma bez, vonku s?

Naservírované kura si doma pokojne vychutnáte a nepotrebujete k tomu ani vidličku a nôž. Veď je to také jednoduché! Stehno či krídlo jednoducho vezmete prstami a zahryznete sa doň. Presne takto sa môžete správať aj v reštaurácii alebo na grill párty u svojich priateľov. Komu by napadlo jesť grilované krídelká príborom? Je to zbytočne komplikované, neobratné a zdĺhavé.

(Ne)použitie príboru je závislé aj od podujatia a miesta. Týka sa to nielen kuracích pokrmov. Na banketoch vám môžu servírovať “finger food” – špeciálne nachystané malé porcie jedál, ktoré si celé vložíte do úst a nepotrebujete príbor. Alebo na veľkých hudobných festivaloch, trhoch či iných masových podujatiach tiež málokto očakáva, že budete jesť príborom.

 

Šermovanie príborom

Naša kultúra stolovania je orientovaná na používanie príboru skoro v každej situácii. Mnohí ľudia po ňom siahnu aj pri jedení kuraciny, pretože sú na to jednoducho zvyknutí. Už od detstva nás rodičia učili používať príbor – vidlička patrí do ľavej ruky, nožík do pravej. Najprv to boli len akési hračky na stole, ktoré sa postupom času stali neoddeliteľnou súčasťou každého jedla.

Pri konzumácii hydiny platí jednoduché pravidlo – príbor používame dovtedy, kým je to technicky možné. Ak je na kostiach ešte mäso, stačí odložiť príbor a kúsok kuraciny uchopiť rukami a pokračovať v jedení. Prvý krok však robí hostiteľ, ktorý rozdelí kura na jednotlivé menšie kúsky a servíruje ich priamo na taniere hostí.

 

Musíme sa trápiť s vidličkou a nožom?

Každý kontinent má svoje špecifiká. V Afrike je jedenie rukami bežnou realitou. Ich tradičné jedlá sú pripravované a servírované spôsobom, aby ste ich mohli jednoducho uchopiť a vložiť do úst. Tradícia fastfoodov pochádza z USA. Ako už samotný názov “rýchle jedlo” napovedá, nikto sa pri jeho jedení nemusí zdržiavať s príborom. India, Čína alebo Japonsko – tam by ste tiež nehľadali príbor, však? Určite by sa dalo pokračovať vo vymenúvaní ďalších kontinetov a krajín, kde sa vidlička a príborový nôž bežne nepoužívajú.

Na svete po príbore siaha necelá miliarda ľudí. Paličky uchopí do rúk asi 1,2 miliardy ľudí. A koľko ľudí jedáva rukami? Odhadom asi 4,2 miliardy ľudí. Príbor súčasného európskeho typu sa dostal na naše stoly niekedy v 17. storočí. Byzantská princezná mala svoju osobnú zlatú vidličku už v 11. storočí, ale jej spolustolovníci vnímali jedenie vidličkou za niečo nemorálne až kacírske. Keď ťažko ochorela a zomrela,  považovali to za trest boží.

 

Kura je výnimka

Spoločenská etiketa dovoľuje, aby ste ho aj v noblesných reštauráciách jedli rukami. Kuracie kúsky môžete uchopiť prstami a jesť takýmto spôsobom. Ak si objednáte jedlo, pri ktorom sa neočakáva použitie príboru, mali by vám priniesť aj nádobu s vlažnou vodou a kolieskom citrónu. Nie preto, aby ste si dali výdatný hlt vody, ale aby ste si po konzumácii mohli pohodlne a kultivovane opláchnuť končeky prstov.

V skutočne luxusných reštauráciách vám ponúknu aj rôzne dômyselné papierové obrúsky či manžety na rukávy, aby ste si nezašpinili svoj odev. Určite ste videli na fotkách, že kuracie stehná mali na konci malé papierové “kuchárske čiapky” – jeden z fígľov nielen na to, aby sa jedlo počas pečenia nespálilo, ale aj pre jeho elegantné uchopenie.

 

KuRadič na záver:

  • Kura je výnimočné jedlo – preto aj etiketa stolovania povoľuje, aby sme ho jedli rukami.
  • Ak servírujete Kura Kráľovské pre svojich hostí, nedávajte im príbor. Tak im uľahčíte rozhodovanie, ako ho majú jesť.
  • Labužníci potvrdia, že mäso pri kosti je najlahodnejšie. Nevzdávajte sa ho.
  • Je to zmyslový zážitok – jedenie rukami chutí lepšie!