Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Starý dobrý hamburger v súčasnosti zažíva obdobie renesancie – vrátil sa nielen do reštaurácií, ale s jeho prípravou si ľudia ľahko poradia aj doma. Obľúbeným variantom sa stal hamburger z kuracieho mäsa. V teple domova si s nami vyskúšajte túto ľahšiu verziu s použitím kvalitného kuracieho mäsa od HSH. Radi vám prezradíme, čo musíte o recepte vedieť, aby bol hamburger naozaj chutný a šťavnatý. Zalizovať sa bude zaručene celá rodina.

Tajomstvo spočíva vo vašej fantázii

Na severnej strane Ameriky sa každý majiteľ záhradného grilu honosí svojím vlastným receptom na hamburger, ktorý je dokonalý po všetkých stránkach. Ak si ho aj vy pripravíte sami, čoskoro zistíte, že na výsledok nemajú najväčší vplyv použité žemle, náplň alebo ďalšie suroviny. Prídete na to, že najzásadnejší je spôsob, ako pripraviť mäso a premeniť ho na šťavnatý, kompaktný, nerozpadávajúci sa kúsok, ktorý bude hrať symfóniou chutí. Potom si vyberte žemľu, akú chcete, náplň, akú chcete – a vždy dostanete báječný výsledok.

Ako teda na to? Domáci hamburger z kuracieho mäsa

Tento osvedčený recept na výborný domáci hamburger z kuracieho mäsa budete milovať. Vyvážená kombinácia tých správnych chutí dokáže povýšiť obyčajný hamburger na skutočný kulinársky zážitok.

Suroviny:

  • 1 kg Kura kráľovské (stehná 80 % + prsia 20 %)
  • 4 ks cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • vajce
  • 100 g strúhanky
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • lyžička korenia na barbecue
  • polievková lyžica horčice
  • lyžička majoránky
  • lyžička oregana
  • čili paprička
  • 4 žemle na hamburger
  • 2 paradajky
  • šalátová uhorka
  • 4 plátky čedaru
  • 300 g tatárskej omáčky
  • 100 g sladkej čili omáčky
  • ľadový šalát
  • petržlenová vňať

Vykostené kráľovské kura (stehná, prsia) pomelieme aj s cibuľou. Ak chceme, aby bolo mäso naozaj pikantné, chutné a dobre okorenené, pridáme cesnak, majoránku, oregano, čili a trochu horčice. Premiešame s vajcom, so strúhankou, soľou, s čiernym korením a korením na barbecue či worcesterskou omáčkou. Zo zmesi vytvarujeme 4 placky (cca 200-gramové), ktoré budú mať väčší priemer ako žemľa a hrúbku asi 1 cm. Ak nemáme lis na hamburger, natlačíme mleté mäso do okrúhlej formičky. Je lepšie, ak si to pripravíme pár hodín vopred – mäso sa uleží a ustáli sa jeho tvar. Pred opekaním vyhĺbime do stredu malú dierku (prstom alebo malou lyžičkou), aby sa mäso lepšie prepieklo. Mäso následne buď ugrilujeme, alebo opečieme na panvici s mriežkami.

jedlo-obed-ruky-hranolky-salat-pohare-voda-dzban

Žemľu na hamburger prihrejeme na grile alebo panvici z obidvoch strán. Majonézu zmiešame so sladkou čili omáčkou a dôkladne rozotrieme na spodnú aj hornú žemľu. Dresing prekryjeme šalátovým listom, môžeme pridať plátok paradajky a až potom príde na rad opečený kus mäsa. Na hotové mäso položíme plátok čedaru (alebo váš obľúbený syr), cibuľku nakrájanú na tenké kolieska, šalátové uhorky, dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a zakryjeme horným dielom žemle. Hamburger podávame s hranolkami alebo malým miešaným šalátikom.

Vedeli ste, že…?
Sladkokyslú omáčku
k hamburgeru si môžeme pripraviť aj doma. Zmiešame 200 ml vody s jednou lyžicou solamylu, pridáme 50 ml octu s lyžičkou cukru, lyžicu medu a 50 ml olivového oleja. Vylejeme na malú rajnicu, vmiešame prelisovaný cesnak, nasekané čili papričky a necháme 3 minúty variť. Omáčku ochutíme soľou, podľa potreby zriedime s trochou vody a nalejeme do mištičiek.

Nahraďte mletý hamburger trhaným mäsom

Hviezdou street foodu sa pred pár rokmi stalo trhané mäso. Najčastejšie ho nájdeme namiesto mletého mäsa v žemli. Skvele chutí aj samostatne, iba so šalátom alebo s inou prílohou. Dôležité je veľmi pomalé pečenie, po ktorom sa mäso samo rozpadá a naozaj ľahko ho natrháte na vlákna pomocou vidličky.

Inšpirujte sa napríklad receptom s použitím trhaného kuracieho mäsa (pulled chicken) od foodblogerky Natashe Kravchukovej.

Suroviny:

  • 4 Kráľovské kuracie stehná s kožou a kosťou
  • 4 ks väčšej cibule
  • 4 lyžice paradajkového pretlaku
  • lyžička údenej mletej červenej papriky
  • 2 lyžice vínneho octu
  • štipka čili
  • soľ
  • olej
  • uhorky
  • žemle

Nakrájame si cibuľu na malé kolieska, opečieme ich na oleji do zlatista, pridáme kuracie stehná a necháme zatiahnuť zo všetkých strán. K mäsu pridáme údenú papriku, pretlak, vínny ocot, štipku čili, trocha soli a premiešame. Zalejeme vývarom (alebo vodou), aby bolo mäso ponorené. Zakryjeme pokrievkou a pomaly dusíme asi 30 minút. Následne hrniec odkryjeme a obsah necháme za občasného miešania redukovať dovtedy, kým nezostane len rozpadávajúce sa mäso v troške omáčky. Pozor, v tejto fáze sa zmes zvykne pripaľovať. Hotové mäso natrháme vidličkou na vlákna a odstránime kosti. Narežeme si žemle, pridáme do nich kolieska nakrájanej cibule, uhorku a poriadnu porciu natrhaného kuracieho mäsa.

KuRadič na záver:

  • Pri príprave hamburgera z kuracieho mäsa siahnite po osvedčenej kvalite, napríklad z HSH.
  • Do žemle môžete pridať mnoho ingrediencií, napríklad vaše najobľúbenejšie – inú omáčku, syr i zeleninu.
  • Ani pridaním opečenej slaninky neurobíte chybu.
  • K dokonalosti prispeje domáca žemľa. Ak zvolíte bezlepkovú žemľu, pochutiť si môžu aj jedinci trpiaci celiakiou.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.